Alkuperäinen nimi: A Fish Called Wanda
Ohjaus: Charles Crichton
Käsikirjoitus: John Cleese, Charles Crichton
Pääosissa: Jamie Lee Curtis, John Cleese, Kevin Kline
Valmistusmaa: Yhdysvallat, Iso-Britannia
Ilmestymisvuosi: 1988
Kesto: 103 min

- You tell those pigs to fuck off.
- Fuck off, pigs.

 

 
Neljän hengen joukko ryöstää jalokiviliikkeen. Vieraiden kielten puhumisesta kiihottuva Wanda (Jamie Lee Curtis) esittää kiinnostuneensa George Thomasoniin (Tom Georgeson), mutta on todellisuudessa äkkipikaisen ja itsensä haukkumista sietämättömän Otton (Kevin Kline) kanssa, vaikka kaksikko esittääkin muille olevansa vain sisaruksia. Nelikon täydentää änkyttävä Ken (Michael Palin). Keikan jälkeen Ken huolehtii ryöstövaatteiden hävityksestä, kun taas Wanda, Otto ja George suuntaavat ryöstösaaliin kätköpaikalle, jossa on kassakaappi. Wanda ja Otto ilmiantavat Georgen, mutta George ehtii ennen kiinni jäämistään piilottaa saaliin parempaan paikkaan. Wanda hyppää Georgen asianajajan Archien (John Cleese) kelkkaan saadakseen vihiä saaliista, mutta kuka tai ketkä saaliin lopulta saavatkaan?

Niin uskomattomalta kuin se saattaakin kuulostaa, niin olen nähnyt tämän elokuvan tasan kerran, vaikka ainakin omasta mielestäni elokuva onkin ollut säännöllisesti uusintakierrossa. Tosin mulla ei ole mitään hajuakaan siitä, milloin tämän näin ensimmäistä kertaa, vaan tuo kerta on voinut sijoittua niin 90-luvun loppuvuosille kuin tämän vuostuhannen puolellekin. En tiedä. Sen verran tunnustettakoon, että tämän hankittuani ja tietoja laitellessani tietokantaan hämmästyin, että elokuva on 80-luvun tuotos, sillä olin kuvitellut sen ilmestyneen monta vuotta myöhemmin. Muistelin pitäneeni tästä elokuvasta aiemmalla katselukerralla ja kyllä Kala nimeltä Wanda edelleen minuun upposi.

Elokuvassa esitellään hulvattomat hahmot nopeasti Archiea lukuun ottamatta, jonka jälkeen siirrytäänkin jo ryöstöön, mikä toimi erinomaisesti, sillä koska elokuvan focus oli ryöstön jälkeisissä tapahtumissa, niin siihen saatiin varattua suhteellisesti suurin osa elokuvasta. Tämä ryöstösaaliin olinpaikan selvittely olikin ihan hauskaa seurattavaa johtuen juuri hahmoista, jotka elokuvan huumorista pitkälti vastasivatkin, sillä kaikki he olivat tavalla tai toisella urpoja, paitsi ehkä George, mutta hän jäikin selkeään sivuosaan, joten se ei haitannut. Elokuvan verrattain suuresta joukosta päähenkilöitä johtuen elokuvasta sitten riitti tapahtumia vaikka kuinka ja vaikka ihan kaikki kohtaukset eivät minua hirveästi huvittaneetkaan, niin selvästi suurimmassa osassa riitti sen verran potkua, että elokuvan parissa oli helppo viihtyä. Yksittäisistä tapahtumista ehdottomasti hauskimmat hetket koettiin Kenin salamurhayrityksien sekä Otton kalansyöntikohtauksen aikana, mutta kyllä tämä muutenkin hihitytti melkein koko ajan, vaikka esimerkiksi tämä Wandan vieraskielifetissivitsi ainakin omalta osaltani meni nopeasti vanhaksi. Itse tarina polveili sinne tänne ja kyllähän siitä pieni haju oli, miten elokuva päättyisi ainakin tietyiltä osin, mutta eipä sillä suuremmin väliä ollut, kun tarinan seassa tapahtui niin paljon kaikkea hullua.

Jamie Lee Curtis ja John Cleese tekivät molemmat hyvät, perusvarmat roolisuoritukset ja varsinkin Cleese oli tietystä vakavuudestaan huolimatta naurettava. Curtiskin oli hauska olemalla enemmän oma itsensä ja hänen vahvuutensa olikin sitten hänelle kirjoitetuissa repliikeissä. Nelikon kaksi muuta jäsentä, Kevin Kline ja Michael Palin olivatkin sitten ihan toista luokkaa, eikä ihme, että he molemmat saivat niitä tärkeimpiä palkintoja (Kline Oscarin ja Palin BAFTAn; tosin myös Cleese sai BAFTAn). Kline kuulemma improvisoi eleitään paljon kohtauksissa niin, etteivät muut tienneet, mitä tuleman piti, mutta kohtauksessa kuin kohtauksessa Kline varastaa ansaitusti huomion. Palin puolestaan oli loistava änkyttävänä Keninä, jolla riitti änkytyksen lisäksi myös muuta annettavaa. Tom Georgeson ei liiemmin miellyttänyt George Thomasonina. Mukana menossa: Stephen Fry (Kyllä Jeeves hoitaa).

Pisteitä: 4/5

PS. Miksiköhän IMDB sanoo Tom Georgesonin roolihahmon nimeksi Georges, vaikka kaikkialla muualla hahmon nimi tuntuikin olevan George?

Seuraavana arvosteluvuorossa: War of the Dead - Stone's War