Alkuperäinen nimi: Goldfinger
Ohjaus: Guy Hamilton
Käsikirjoitus: Richard Maibaum, Paul Dehn
Pääosissa: Sean Connery, Honor Blackman, Gert Fröbe
Valmistusmaa: Iso-Britannia

Ilmestymisvuosi: 1964

Kolmannessa Bond-seikkailussa James Bond (Sean Connery) pistetään tarkkailemaan Auric Goldfingeriä (Gert Fröbe), suurta kullan salakuljettajaa. Kun Bond tajuaa Goldfingerin huijaavan korttipelissä ja paljastaa tämän apurin Jill Mastersonin (Shirley Eaton), joka antautuu Bondin vieteltäväksi. Kostoksi Goldfinger tapattaa Mastersonin kultamaalilla. Lopulta Bond seuraa Goldfingeriä aina Sveitsiin asti, jossa hän joutuu lopulta Goldfingerin vangiksi, vaan mikäköhän mahtaa olla operaatio Grand Slam?

Ilmeisesti kaikkien aikojen Bond-elokuvana pidetty 007 ja Kultasormi miellytti myös minua paljon. Tässä oli nyt viimeinkin kaikki ne osa-alueet mukana, jotka tekevät Bondista Bondin. Mukaan ovat tulleet muun muassa Q:n laboratorio, muusta elokuvasta irrallinen alkukohtaus sekä nopeat autot ihmevempaimineen; 007 ja Kultasormessa tuo auto on Aston Martin. Tähän kun lisätään aiemmista osista tutut elementit, niin onhan tämä varsin nautittava pakkaus.

Koska Bond-elokuvia arvioitaessa pitää aina ottaa huomioon myös tunnuskappale, niin aloitetaanpas siitä. Goldfinger on ensimmäinen todella mieleen jäävä tunnuskappale, jos ei lasketa mukaan James Bond Themeä, joka kuitenkin kuullaan jokaisessa Bondissa. Katsoin elokuvan eilen, mutta edelleen kykenen tuomaan mieleeni Goldfingerin melodian ja sanat mieleeni ja luulen, että kykenen tekemään niin myös jatkossa. Kuitenkin on myönnettävä, ettei se Shirley Basseyn ääni se kaikkein miellyttävin ole.

Tarina itsessään on suorastaan herkullinen, vaikka ehkä vähän miinusta voisi antaa siitä, että Bond bongasi korttipelikohtauksessa Goldfingerin apurin niin helposti ja kaiken kukkuraksi myös Pussy Galore (Honor Blackman) lankesi Bondin puolelle niin helposti. Muuten saikin nauttia hyvästä juonenkuljetuksesta ja käänne, jossa Bond viettää verrattain ison osan ajasta Goldfingerin vankina, toi elokuvaan selvästi lisää mielenkiintoa, pitkälti siitä syystä, että Goldfinger ainakin eleiltään vaikutti varsin herrasmiesmäiseltä.

Kun vielä otetaan huomioon varsin mehukkaan hahmogallerian, niin saadaan aikaan elokuva, joka ei tosiaan jättänyt kylmäksi. Goldfinger oli mitä loistavin pahis ja hänen apurinsa Oddjob (Harold Sakata) ovat molemmat jääneet Bond-fanien mieliin, eikä syyttä. Niin omaperäisiä hahmoja nämä ovat, varsinkin Oddjob killerihattuineen. Se elokuvan virallinen Bond-tyttö Pussy Galore ei hänkään ollut yhtään hassumpi, vaikka jäikin ehkä vähän karikatyyrimaiseksi.

Se kaikkien aikojen paras Bond-elokuva? En ole tässä kohtaa varma, mutta parhaiden joukossa 007 ja Kultasormi ehdottomasti on.

Pisteitä: 4,5/5

Salainen agentti 007 ja tohtori No, Salainen agentti 007 Istanbulissa, 007 ja Kultasormi, Pallosalama, Elät vain kahdesti, Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa, Timantit ovat ikuisia, Elä ja anna toisten kuolla, 007 ja kultainen ase, 007 rakastettuni, Kuuraketti, Erittäin salainen, Octopussy - mustekala, 007 ja kuoleman katse, 007 vaaran vyöhykkeellä, 007 ja lupa tappaa, 007 ja kultainen silmä, Huominen ei koskaan kuole, Kun maailma ei riitä, Kuolema saa odottaa, Casino Royale, Quantum of Solace