Alkuperäinen nimi: MacGyver - Season 7
Ohjaus: Michael Caffey, Michael Vejar, William Gereghty, ym.
Käsikirjoitus: Lincoln Kibbee, Rick Mittleman, John Sheppard, ym.
Pääosissa: Richard Dean Anderson, Dana Elcar
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1992
Jaksojen määrä: 14

- Mr. Thornton, are you going to stand by and let this man continue to turn the Phoenix Foundation into a laughing stock?
- No... I'm not.
- Pete?
- MacGyver, I can't let my personal feelings override my better judgement any longer. As of now, you're no longer working for the Phoenix Foundation. And that is final.

1314702056_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Niinhän siinä nyt kävi, että kesäprojektina alkanut Ihmemies MacGyverin katsominen on tullut päätökseen nyt, kun tänään sain vihoviimeisenkin jakson sarjasta katsottua.  Olen jopa hieman yllättynyt, kuinka hyvin sain tämän sarjan aika tarkalleen ajallaan päätökseen ilman liian tarkkoja suunnitelmia, varsinkin kun projektin alkaessa en vielä tiennyt, että kesällä kehittäisin itselleni uuden aktiivisen harrastuksen (pyöräilyn), joka vei takuulla aikaa sarjan katsomiselta. Okei, tulihan pari kertaa katsottua näitä viimeisiä kausia viikonlopun ulkopuolellakin, vaikka ei periaatteessa olisi pitänyt, mutta nyt tämän seiskakauden katsomisen leffojen sijaan selittyy pitkälti noilla yleisurheilun MM-kisojen seuraamisella, kun unirytmi on ihan sekaisin, eikä selvästi pidempiä elokuvia ole ehtinyt katsoa siihen sopivaan leffa-aikaan. Totta kai tässä on vielä vuorossa nuo tv-elokuvat ja siten ihan täydellisesti en saakaan tätä päätökseen näin kesän puolella, mutta lähelle kuitenkin päästiin verrattuna siihen, että viime vuoden kesäprojektina olleen Frendien katsominen jatkui pitkälle joulukuulle asti. No, se siitä.

Tätä viimeistä kautta seurasi hieman eri tavalla kuin aiempia kausia johtuen juuri siitä, että tämä oli viimeinen kausi. Katseli tavallista tarkemmin, miten hahmot toimivat sarjan lähetessä loppuaan, kuten myös sitä, kuinka monta vanhaa hahmoa tullaan ylipäätään näkemään, vaikka mitään kunnon havaintoja en osannutkaan tehdä. Jos muistin edellisen kauden jaksot aika hyvin, niin vähintäänkin yhtä hyvin muistin tämän kauden jaksot, ellen jopa hieman paremmin, vaikka mahtui joukkoon parikin jaksoa, joita en muistanut lainkaan. Laadullisesti tämä kausi ei ollut ihan niin heikko kuin edellinen kausi (puhtaasti MacGyver-asteikolla, ei 3,5 nyt niin heikko ole), mutta ei ihan niin paljon parempikaan, että suurempi pistemäärä olisi ollut ansaittu, vaikka sinänsä ehkä yllättäenkin lähellä oltiinkin. Mitäs kaudesta jäi sitten käteen?

No, suurimman mielenkiinnon kohteena oli kauden Murdoc-jakso Obsessed, joka tuli yllättäen niin aikaisessa vaiheessa, että odotin koko loppukauden, että nähtäisiin vielä yksi Murdoc-jakso, mutta näin ei sitten tapahtunutkin. Jaksossa MacGyver (Richard Dean Anderson) näkee Murdocia (Michael Des Barres) joka puolella, vaikka hänet rekan räjähdyksestä, vuorelta putoamisesta, hukkumisesta ja katon päälle sortumisesta huolimatta luultiin kuolleen vaivaisessa kaivoskuilun räjähtämisessä, mutta MacGyver on ehdottomasti toista mieltä ja häntä luullaan loppuunpalaneeksi. Hieman hölmöä, ettei aluksi edes Pete (Dana Elcar) uskonut häntä. Jakso oli tuttuun tyyliin aika jännittävä, vaikka hommaan sotkettiinkin Murdocin uusi "kotimaa". Tällä kertaa Murdoc ajoi aivan käsittämättömästi jyrkänteeltä alas yrittäessään saada MacGyveria hengiltä ja vaikka hän olisi osunutkin, niin Murdoc olisi silti ajanut alas. Ääliö! Kuitenkin kuten lopussa havaittiin, taisi se Murdoc selvitä sitten tästäkin, mikä oli vähän ikävää, kun kuitenkaan Murdocia ei tämän jälkeen nähty, joten asia jätettiin hieman kesken. Tylsää.

Parilla aiemmalla kaudella MacGyver oli seikkaillut unissaan villin lännen maailmassa, mutta tällä kertaa oli vuorossa keskiajalle meneminen Good Knight MacGyver -kaksoisjaksossa, kun MacGyver jää putoavan kukkalaatikon alle. Olin muuten miettinyt monesti, missä sarjassa tämä kukkalaatikkojuttu tapahtuu ja MacGyver oli aina ollut yksi vaihtoehto, mutta olin ehtinyt tälle kaudelle tultaessa jo vähän menettää uskoani siihen, että kyseessä tosiaan oli tämä sarja. Jaksoissa MacGyver lähtee siis kuningas Arthurin (Dana Elcar) aikakauteen ja tulee siinä sivussa seikkailleeksi yhdessä taikuri Merlinin (Time Winters) kanssa. Nämä jaksot olivat kauden huvittavimpia kaikkine kummallisine macgyvrismeineen ja MacGyver ja Merlin olivat oiva parivaljakko. Vaikka kyseessä olikin vain MacGyverin uni, niin silti luvassa oli ihan viihdyttävää menoa. Niin ja kuten ennenkin on nähty, niin totta kai MacGyverin herättyä unestaan hän löytää taskustaan jotain, mikä viittaisi uniseikkailun olleen totta, mutta kun tähän oli osannut jo asennoitua, niin eipä se enää suuresti haitannut. Jälkimmäisessä jaksossa muuten paljastuu viimein koko sarjan ajan tarkoin varjeltu MacGyverin etunimi, vaikka olin muistellutkin, että se olisi tapahtunut vasta viimeisessä jaksossa.

Kauden ja samalla koko sarjan epävirallisesti päättävässä The Stinger -jaksossa MacGyver sitten tapaa ensimmäistä kertaa poikansa Samin (Dalton James), jonka olemassaolosta MacGyver ei ollut ollut tietoinen ennen jakson tapaamista ja minä olin muistanut tämän seikan kovin hyvin. Ainoastaan sen olin unohtanut, kuka oli ollut tämä MacGyverin mielitietty, jonka kanssa Sam oli sitten saanut alkunsa ja toivoin viimeiseen asti, että kyseessä olisi ollut joku sarjassa aiemminkin nähty nainen, joka olisi vain salannut tiedon Samista edellisellä visiitillä, mutta näin ei valitettavasti ollutkaan. Siitä kyllä pidin, ettei Sam ollut sellainen stereotyyppinen angstiteini, joka kokee suurta tuskaa siitä, ettei isukki ollutkaan hänen elämässään aiemmin. No, jakso oli ja jakso meni ja lopulta MacGyver eroaa Phoenix Foundationista ja lähtee Samin kanssa moottoripyörillä "jonnekin toisaalle", jotta he tutustuisivat toisiinsa kunnolla aivan kuten olin muistanutkin sarjan päättyneen. Lopuksi sitten saadaan vielä kuulla Richard Dean Andersonin lopputerveiset, jossa hän kiittää katsojia ja tekijöitä kaikista näistä vuosista.

Paitsi, että... kausi ei päättynytkään vielä edellä mainittuun jaksoon, vaan tämän jälkeen näimme vielä yhden, The Mountain of Youth -nimisen jakson ja siinä missä The Stringerin katsoin eilisiltana, jouduin jättämään tämän jakson tähän päivään ennen päivän yleisurheilukoitoksia ja mietin monta kertaa tuossa "tauolla", että mikä kumman jakso tämä mahtaakaan olla. En uskonut koostejaksoon, sillä sellainen nähtiin viimeksi kuudennen kauden lopussa eli ihan "äskettäin". Niinpä kun katsoin jaksoa, ihmettelin hieman, että se oli kuin olikin ihan perusjakso, jossa onneksi sentään oli Jack Dalton (Bruce McGill) taas mukana. Jakson nähtyäni kipaisin sitten internetin ihmeelliseen maailmaan ja löysin tiedon siitä, että jakso oli kuvattu joskus aiemmin ennen finaalijaksoa, mutta tuotantotiimi oli hyllyttänyt jakson jostain syystä, mutta kun The Stinger oli saavuttanut verrattain hyvät katsojaluvut, niin päätti tuotantoyhtiö esittää myös tuon jakson... joskin vasta kuukauden päästä The Stingeristä, mutta oikeutti siten jakson päätymisen tämän kauden jaksojen joukkoon. Syytä sille en tiedä, miksi jakso hyllytettiin.

Noin yleisesti kausi oli kuitenkin siis ihan viihdyttävä, vaikka ei päässytkään parhaimpien kausien joukkoon ja myönnän, että osasyynsä oli sillä, että jaksoja kaudessa oli vain 14, mutta eipä niissä normijaksoissa nyt niin hirveästi tenhoa ollut. Kauden alussa MacGyver muuttaa uuteen asuntoon Haiti-kortteliin ja tietenkin tätä Haiti-teemaa käytetään hyväksi parissakin jaksossa, mutta parhaiten ehkä Walking Dead -jaksossa, jossa MacGyver pääsee seikkailemaan nimensämukaisesti elävien kuolleiden maailmassa, joskin tällä kerta elävä kuollut -nimitys liittyy vahvasti haitilaisten uskonnollisiin perinteisiin. The Prometheus Syndrome - jaksossa MacGyver on puolestaan tuhopolttajan jäljillä ja koska kaikki vihjeet osoittivat jakson alusta asti tiettyyn henkilöön, oli tietenkin aivan selvää, että syyllinen on joku muu. Coltonin veljekset Frank, Jesse ja Billy (Cleavon Little, Richard Dawson ja Cuba Gooding Jr.) saivat aivan oman nimikkojakson The Coltons, jossa MacGyveria nähdään vain jakson alussa ja lopussa ja muuten annettiin Coltonien seikkailla ja ratkaisu ei täysin toiminut. Totta kai näiden seikkailu sisälsi ihan hauskoja juttuja, mutta toisaalta kyllä kaipailin MacGyverin jumalallista väliintuloa tämän tästä. Lisäksi kausi sisältää slummi- ja jengijaksot, joita nyt oli nähty jo aiemminkin. Senkin panin merkille, että vaikka MacGyver ajoikin suurimman osan kaudesta uudella rähjä-Jeepillä, niin ainakin yhdessä jaksossa hänellä oli käytössä myöskin isoisältään perimä Chevrolet Nomad; mitään kunnon syytä autonvaihdolle en löytänyt.

Mielenpainuvat macgyverismit jäivät tälläkin kaudella aika vähiin, mutta yhden voisi kyllä mainita. Gunz'n Boyz -jaksossa MacGyver on taas kerran suljettu yhteen huoneeseen, mutta tällä kertaa hän ottaa ison ilmanvaihtoputken, pistää sen toisen päähän alkoholia täynnä olevan tynnyrin, tähtää putken ovea päin ja sytyttää alkoholia valuttavan tynnyrin alla ämpärillisen puutavaraa, jonka jälkeen viritelmästä tulee kunnon tykki ja lopulta tynnyri hajottaa oven. Nerokasta!

Dana Elcaria nähtiin tällä kaudella erittäin vähän ja olisiko jaksot jääneet kaiken kaikkiaan kolmeen? Jos niitä oli enemmän, niin ei kuitenkaan montaa. Tämä oli sinänsä vähän häiritsevää, sillä vaikka Elcar nähdäänkin alkuteksteissä, niin katsojille ei selviä varmasti kuin vasta kolmannessa jaksossa, että Pete selvisi siitä kuudennen kauden päättävästä silmäleikkauksesta elävänä. Teri Hatcheria ja Bruce McGilliä ei ollut kumpaakaan nähty kuudennella kaudella ja aloinkin heittämään niiden suhteen toivoni seitsemännen kauden edetessä, mutta onneksi sentään edes McGill nähdään kauden viimeisessä jaksossa. Kauden alkupuoliskolla nähdään useammassakin jaksossa haitilaiskorttelien noitatohtori (Kimberly Scott), josta melkein oli tulla yksi isoista sivuhahmoista, mutta sitten hän katosi johonkin. No, ei iso tappio. Mukana menossa: Aiemmin nähdyt James Hong ja John Considine uusissa rooleissa, Cuba Gooding Jr., Jack McGee (Asema 62), Michael D. Roberts (Frendit), Colm Meaney (Con Air - Lento vapauteen), Bubba Smith (Poliisiopisto), Stanley Kamel (Beverly Hills 90210) sekä Dalton James (Beverly Hills 90210).

Pisteitä: 3,5/5

1. kausi, 2. kausi, 3. kausi, 4. kausi, 5. kausi, 6. kausi, 7. kausi, Ihmemies MacGyver: Kadonnut aarre, Ihmemies MacGyver: Tuomiopäivä

Seuraavana arvosteluvuorossa: Conan the Barbarian