Day 15: A movie that describes you:

Sofien valinta

1306258588_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kun luette tätä (viestin lähetyspäivänä), olen jo poissa. En kuitenkaan kovinkaan kaukana, vaan luultavammin jossain Sodankylän ja Luoston välimaastossa, sillä tämän kirjoituksen julkaisuaikana saatan olla jo ostamassa lippuja haluamiini elokuviin (pystyykö kaikkiin ostamaan kerralla, en tiedä vielä), mutta saatan olla matkalla Luostollekin, jos vaikka saisin avaimen mökkiini jo ennen neljää, mikä on se virallinen avaimen luovutusaika (kuulemma saan, matkan aatonaatto -edit). Tämä Sodankylän reissu olikin pääosin syynä siihen, miksi en edes yrittänyt saada tätä kirjoitettua kokonaan kesäkuun puolella (halusin kuitenkin julkaista nämä peräkkäisinä päivinä), vaan kirjoitan ison osan jo toukokuussa. Tavoitehan oli, että saisin 20 postia kokoon ennen kesäkuuta ja sitten kesäkuussa kirjoittaisin keskimäärin joka toinen päivä ja nyt kun tätä kirjoitettaessa on 24.5., niin hyvässä vauhdissa olen (14.6. edit: tavoite saavutettu, pari postia vielä kirjoittamatta). Mutta se siitä.

Alussa oli pari kategoriaa, josta oli helppo kirjoittaa myös niin sanotusti asian vierestä, kun kategoriana oli elokuvat, jotka muistuttivat jostakin ja elokuvissa on monta juttua, jotka saattavat muistuttaa jostakin... kuten esimerkiksi sen nimi. Sen sijaan tähän kategoriaan ei moinen sivuluisu mielestäni oikein sovi, vaan on pakko kirjoittaa nimenomaan elokuvan sisällöstä. Sinänsä ikävä juttu, kun minulla olisi ollut yksi hyvä (lue: helposti lähestyttävä) vaihtoehto, joka nimensä perusteella olisikin sopinut tähän kohtaan, mutta jonka tapahtumat ja sävy ovat sen verran rankempia, etten oikein löytänyt niistä itseäni, vaikka tiettyjä yhtymäkohtia päähenkilössä olikin. No, kaiken tämän jälkeen minun on kuitenkin todettava, että nimenomaan elokuvan nimi sai minut valitsemaan Sofien valinnan tähän kategoriaan, mutta on sen sisällössäkin ainakin pieni yhteys minuun... ainakin tällä hetkellä, vuoden päässä tilanne saattaa olla kokonaan toinen... tai sitten ei. Tämäkin elokuva valikoitui tähän kategoriaan vähän sillä syin, että en tahtonut keksiä mitään muutakaan juuri sopivaa elokuvaa tähän kategoriaan.

En ole saanut katsottua tätä vielä, vaikka siinä onkin Meryl Streep (työkaverini varmaan pyörtyisi, jos kuulisi tämän), mutta sen verran elokuvan teema ja sen nimi on ollut mediassa esillä, että tiedän oikein hyvin, mitä termillä sofien valinta tarkoitetaan. En voi väittää, että olisin elämässäni joutunut lainkaan yhtä vaikean valinnan eteen kuin mitä Sophie joutuu elokuvassa, mutta onneksi sofien valinta -termiä käytetään nykyään slangisanana myös ilmaisemaan sietämätöntä päätöksentekoa, jossa mikään valinta ei tunnu voitolta ja sellainen niin sanottu arjen sofian valinta minullakin on ainakin vielä tällä hetkellä edessäni, enkä pääse siitä niin vain irti.

Minulla on tällä hetkellä nimittäin kaksi haavetta ylitse muiden: haluan olla töissä nykyisessä työpaikassani, mutta samaan aikaan mieleni halajaa Tampeeelle. Molempia en voin saada. Olen nyt pätkätöissä, mutta aikoinaan kyseiseen firmaan mentyäni ei kestänyt kauan, kun tajusin viihtyväni paikassa paremmin kuin hyvin ja olenkin ajatellut, että jos saisin joskus tilaisuuden saada sieltä vakipaikan, niin minun ei kahdesti tarvitsisi miettiä päätöstäni. No, tietenkään tämä työpaikka ei sijaitse Tampereella, jota olen oppinut rakastamaan kunnolla viime vuosina ja myönnän suoraan, että joskus on ollut oikeasti paska fiilis, kun on pitänyt lähteä siellä vietetyn viikonlopun jälkeen pois sieltä. Pori on ihan oikeasti ihan siedettävä paikka, mitä nyt keskusta, jossa viettäisin eniten aikaa ulkona ollessani, on susiruma ja elokuvien, jotka eivät ole Hollywood-rymistelyjä, kohdalla saa aina pelätä, tulevatko ne lainkaan tänne (kärjistys); pari reissua Tampereelle olenkin tehnyt vain elokuvissa käydäkseni. Olenkin ajatellut Poriin muutosta asti, että Pori on vain väliasema (kohta kahdeksan vuotta kestänyt reissu :D ), ja että vaikka asuisin täällä 50 vuotta, en tuntisi Poria kodikseni. Se vaan on, että jos saan vakipaikan töistä, saan heittää hyvästit Tampereelle muutolle ja jos taas muuttaisin Tampereelle, saisin heittää hyvästit työpaikalleni, jossa ihan oikeasti viihdyn.

Niin kauan kuin olen pätkätöissä nykyisessä työpaikassa, niin minun silmissäni siintää (halusin tai en) aina kulloisenkin työsuhteen päättymispäivä, jonka oikeasti tapahtuessa nykyisessä taloustilanteessani ei tarvitsisi miettiä, jäisinkö työttömänä Poriin vai suuntaisinko Tampereelle (ja olenhan mä sortunut jo kuukausien, viikkojen ja päivienkin laskemiseen). Siitäkin huolimatta, että jos asuisin työttömänä Porissa, niin tyyliin koska tahansa saattaisi tulla kutsu takaisin töihin, mutta suurella todennäköisyydellä vain määräaikaisiin hommiin. Samaan syssyyn sitten on sanottava, että työnsaanti allekirjoittaneelle ei ole se kaiken helpoin homma, joten työpaikan saaminen ei ole itsestäänselvyys puhumattakaan siitä, että tulisi vastaan nykyisenkaltainen työyhteisö eteen. Koska Tampereelta kämpän saaminen ei ole mikään nopein homma, olen ratkaissut asian niin, että sitten jos multa vielä loppuu työt, niin vasta sen jälkeen pistän vuokrahakemukset Tampereen suuntaan ja sitten pari-kolme kuukautta jännäisin, että kumpi tulisi ensin, tieto uudesta työsuhteesta vai kämpän saamisesta Tampereelta. Niin sanottu oikea ratkaisu olisi varmaankin lähettää asuntopaperit vetämään jo hyvissä ajoin ennen työsuhteen päättymistä, mutta haluan kuitenkin töiden loputtuakin vielä antaa mahdollisuuden työpaikallenikin. Kuten sanoin ylempänä, niin varsin arkinen "sofien valintahan" tämä on, mutta uskokaa vaan, että olen ollut välillä tämänkin takia tosi ahdistunut, kun tietää, että kävi kummin päin tahansa, niin en voi voittaa ja tää tietämättömyys tulevasta on ollut välillä tosi raastavaa. Suunnitelmat siis on valmiina, kävi miten kävi, mutta kumpikaan ratkaisu ei ole täydellinen.

Projekti:

Day 01 - Your favorite movie: The Truman Show
Day 02 - Your least favorite movie: Vaarallinen kaunotar
Day 03 - A movie that makes you happy: Kohti uutta
Day 04 - A movie that makes you sad: Täydellinen maailma
Day 05 - A movie that reminds you of someone: Dolan's Cadillac
Day 06 - A movie that reminds you of somewhere: Lieksa!
Day 07 - A movie that reminds you of a certain event: Stand By Me - Viimeinen kesä
Day 08 - A movie that you know all the lines to: Die Hard - vain kuolleen ruumiini yli
Day 09 - A movie that you can dance to: Mamma Mia!
Day 10 - A movie that makes you fall asleep: Kummisetä
Day 11 - A movie from your favorite director: Kauhun kilometrit
Day 12 - A movie from a director you hate: Sormet pelissä
Day 13 - A movie that is a guilty pleasure: Batman Forever
Day 14 - A movie that no one would expect you to love: The Cove - meren salaisuus
Day 15 - A movie that describes you: Sofien valinta
Day 16 - A movie that you used to love but now hate: Kiviset ja Soraset
Day 17 - A movie that you see often on tv: Spider-Man - Hämähäkkimies
Day 18 - A movie that you wish you saw on tv: Äiti ja huora
Day 19 - A movie from your favorite actor/actress: Kauriinmetsästäjä
Day 20 - A movie that you watch when you’re angry: Rakkautta ennen aamua
Day 21 - A movie that you watch when you’re happy: The Kids Are All Right
Day 22 - A movie that you watch when you’re sad: Katkenneita kukkasia
Day 23 - A movie which wedding scene(s) you don't want to happen in your wedding: Shrek
Day 24 - A movie which funeral scene(s) you want to happen in your funeral: Uinu, uinu lemmikkini
Day 25 - A movie that makes you laugh: Paholaisen portti
Day 26 - A movie's character that you can play perfectly: Seppo Sorjonen (Hurmaava joukkoitsemurha)
Day 27 - A movie that you wish you could act in: The Rocky Horror Picture Show
Day 28 - A movie that makes you feel guilty: Jouluyö, kuolemanyö 2
Day 29 - A movie from your childhood: Yksin kotona
Day 30 - Your favorite movie at this time last year: Katseeseen kätketty