Alkuperäinen nimi: The Simpsons – Season 4
Ohjaus: Mark Kirkland, Rich Moore, Jim Reardon, ym.
Käsikirjoitus: David M. Stern, Jeff Martin, George Meyer, ym.
Pääosissa: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, ym.
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1993
Jaksojen määrä: 22

- Homer, I think the baby's coming.
- Wow. A baby and a free burger. Could this be the best day of my life?

Simpsonien neljäs kausi vuorossa. Aiemmat kolme kautta olin tullut katsoneeksi ennen tämän blogin aloittamista, joten siksi viimein arvosteltuani ne viime vuoden puolella olin jo ne nähnyt kertaalleen DVD:llä ja ne tulikin katsottua aika nopeaan, sillä jätin ekstrat uusintakatseluilla väliin. Tästä neljännestä kaudesta lähtien kuitenkin näiden kausien läpikäyminen hidastuu, sillä samalla kun on muitakin tv-sarjoja, joita on tullut katsottua tässä ohessa, niin myös olen alkanut katsoa kaikki ekstramateriaalitkin jaksojen kommenttiraidat mukaan lukien, joten siksi saattaa kestää jonkin aikaa seuraavan kauden arvostelun ilmestyminen tänne.

Joka tapauksessa tästä neljännestä kaudesta sanottakoon sen verran näin alkajaisiksi, että vaikka ei ihan täyden viiden tähden arvoinen kausi ollutkaan, niin kuitenkin tähän mennessä se paras kausi ja vähän on sellainen olo, että tätä paremmaksi ei voi enää pistää. Mielelläni olisin kyllä väärässä. Kausi oli myös paria aiempaa kautta lyhyempi, sillä työmäärän oleminen niin valtaisa, tekijät olivat suorastaan stressaantuneita ja siten olivat helposti lähdössä pois sarjassa, joten kautta lyhennettiin parilla jaksolla.

Aloitetaan jälleen kerran siitä kauden odotetuimmasta jaksosta eli Kauhujen talo III:sta (Treehouse of Horror III). Nyt ensimmäistä kertaa alussa ei kuullakaan Margen varoitusta, vaan ruutuun lävähtää Alfred Hitchcock esittää -parodia, jossa sen kuuluisan Hitchcockin varjon eteen tulee Homer, joka ei ihan mahdu siihen varjon antamiin mittoihin. Tämän jälkeen Homer hölisee jotain pientä. Tämä alkupala oli hyvä aloitus. Sitten siirrytäänkin Simpsonien taloon, jossa vietetään Halloween-juhlia ja jälleen kerran kuullaan kolme tarinaa eri hahmoilta. Nämä tarinat olivat todella ilkikurisia ja hauskoja ja selvästi tähän mennessä paras Kauhujen talo, joka jälleen kerran sisältää niin paljon viittauksia eri elokuviin, ettei niitä kannata alkaa listata. Clown Without Pity kertoo Krusty-nukesta, joka yrittää tappaa Homerin ja on niin absurdi, että tarina oli hyvin hauska loppuratkaisua myöten. Seuraavaksi nähdäänkin King Kong -parodia King Homer, joka onnistuu olemaan parodian lisäksi suorastaan kunnianosoitus alkuperäiselle elokuvalle sillä tavalla kuin Simpsoneissa nyt ylipäätään kunnioitetaan mitään. Lopuksi nähdäänkin sitten selvästi jakson verisin tarina Dial 'Z' for Zombies, jossa melkein koko Springfieldin väki muuttuu zombeiksi ja tästä tarinasta irtosikin ne parhaimmat naurut (esim. zombien ollessa melkein Homerin kimpussa).

Muutenkin kaudessa riitti hulvattomia jaksoja ihan pilvin pimein ja oikeastaan vain Homer's Triple Bypass -jakso oli vähän heikompi jakso, koska siinä oli selvästi vakavampi tunnelma. Suosikkijaksoihini kuului ehdottomasti Lisa's First Words, vaikka tiesinkin, miten jakso tulisi päättymään. Nämä hahmojen menneisyyttä valoittavat jaksot ovat aina mielenkiintoisia ja niin oli myös tämäkin. Muita ehdottomia suosikkeja kaudessa oli A Streetcar named Marge, jossa nähdään musikaaliversio Viettelysten vaunusta; Itchy & Stratchy: The Movie, jossa nimensä mukaisesti käsitellään Itchy & Stratchy -sarjasta tehtyä elokuvaa, joskin pieni miinus piti antaa siitä, että Bartista oli tehty selvästi normaalia rasavillimpi; Homer the Heretic, jossa Homer jättäytyy pois kirkosta ja alkaa nauttia vapaudesta; varsinkin viimeinen kohtaus oli aivan parasta viihdettä; Margen monorail-junasta kertova Marge Vs. the Monorail, jossa Leonard Nimoy tekee ikimuistettavan vierailun sekä Margen vankilajakso Marge in Chains ja tässä jaksossa parasta oli se tosiasia, että missään vaiheessa ei voinut kuvitella Margen todella joutuvan vankilaan. Yllä mainitsin tekijöiden uupumisesta ja yhtenä parannuskeinona siihen oli tehdä koostejakso So It's Come to This: A Simpsons Clip Show, joka kuitenkin oli varsin viihdyttävä ja taustatarina niiden näyttämiseen hupaisa, käsiteltiinhän aprillipiloja. Muissa jaksoissa nähdäänkin sitten jos jonkinlaista kohellusta, mutta myöskin paljon itseironisia hetkiä, kun puhutaan animoinnista ja animaattoreista. Kommenttiraidoista puhun enemmän vähän alempana, mutta niiden kautta tuli pistettyä mieliin kohtia, joissa tekijät ovat selvästi viivytelleet saadakseen koko jakson kokoon ja niiden viivytyskohtien bongailu oli kovin hauskaa, vaikka viimeistään kommenttiraitoja kuunnellessa usein ne paikat huomasi.

Kauden aikana nähdään/kuullaan jälleen kerran monia maailmantähtiä erilaisissa rooleissa (yleensä kyllä omina itsenään). Mukana nähdään muun muassa Tom Jones, Bob Hope, Elizabeth Taylor; Red Hot Chili Peppers, Luke Perry (sori, oli pakko BH90210-fanina mainita tämä), jo mainittu Leonard Nimoy, varhaisen Batmanin roolissa nähty Adam West ja Johnny Carson. Varsinkin kauden viimeinen jakso Krusty Gets Kancelled oikein vilisi näitä maailmantähtiä toden teolla.

Ekstramateriaaleja ei voi sanoa kunnolla runsaanpuoleisiksi. Pääosin muutamia poistettuja kohtauksia erinäisistä jaksoista sekä storyboardeja, joissa kuva kuvalta pystyi katselemaan varhaisia luonnoksia eri jaksoista. Vaikka en näitä jaksanutkaan katsoa, niin siitä pitää antaa plussaa, että halukkaat olisivat päässeet katsomaan nämä tietyt jaksot storyboardien ja animaatioruutujen kautta vaikka kokonaan. Ne minua kiinnostavimmat ekstrat löytyivät sitten ensimmäiseltä levyltä, jossa nähtiin pienoisdokumentti Simpsonien hahmoista sekä niin ikään pienet pätkät New Orleans -kohusta sekä Simpsonit Vs. Bush -tapauksesta. Näiden lisäksi tuli sitten kuuneltua läpi myös kaikkien jaksojen kommenttiraidat ja itse asiassa Simpsonit onkin ainoita (vaan ei ainoa) sarjoja, joiden kommenttiraidat oikeasti jaksan ja haluan kuunnella. Nämä kommenttiraidat kun tarjoavat ison liudan lisätietoja niin sarjan tekovaiheista kuin leffaviittauksistakin ja siten varsin mielenkiintoisia, tosin kun kuuntelee kaikki kommenttiraidat, niin pientä toistoa on kyllä välillä nähtävissä tekijöiden puheissa. Mainittakoon nyt sen verran, että yhden jakson kommenttiraidalla kuullaan myös Conan O'Brien, mikä oli mukava yllätys.

Pisteitä: 4,5/5

1. kausi, 2. kausi, 3. kausi, 4. kausi, 5. kausi, 6. kausi, 7. kausi, 8. kausi, 9. kausi, 10. kausi, 11. kausi, 12. kausi, 13. kausi, 14. kausi, 15. kausi, 16. kausi, 17. kausi, 18. kausi, The Simsons Movie, 19. kausi, 20. kausi, 21. kausi, 22. kausi