Alkuperäinen nimi: MacGyver - Season 6
Ohjaus: Michael Vejar, William Gereghty, Michael Caffey, ym.
Käsikirjoitus: Art Washington, Lincoln Kibbee, Robert Sherman, ym.
Pääosissa: Richard Dean Anderson, Dana Elcar
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1991
Jaksojen määrä: 21

- What are you doing?
- I'm going to use this steam pipe like an old-fashioned muzzle loader... scatter a few stones... create a diversion.
- How did you think of that?
- Uh, I don't know. It just kinda makes sense.

1314090666_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Arvasin sen (tai olihan se ihan loogista), että kun elokuvien katselu jatkuu, niin Ihmemies MacGyverin katselu hidastuu ja menihän tässä kaudessa peräti kolme viikkoa. Olisi kuitenkin mennyt vieläkin enemmän, ellen olisi heti kuun alussa tehnyt sen tietoisen päätöksen, että pyhitän viikonloput (pe-su) kokonaan MacGyverille sen verran kuin muilta aktiviteeteiltäni ehdin, mutta näinkin minulla on yleensä jäänyt lähinnä sunnuntait aikaa katsella näitä, vaikka jokusen jakson olenkin saattanut iltamyöhäänkin joskus ehtiä katsoa. Nyt sitten viime perjantaina tuli tehtyä karkea virhearviointi siinä, kuinka paljon ehdin viikonlopun aikana jaksoja katsoa luvatessani tämän kauden olevan seuraavana arvosteluvuorossa, kun olin ajatellut, että saan sunnuntaihin mennessä kauden katsottua. Ihan näin ei kuitenkaan käynyt, mutta kun kerran tuli vähän niin kuin luvattuakin, niin päätin sitten jättää eilisen leffan väliin ja keskittyä kauden viimeisiin jaksoihin. Mitä tulee sitten koko sarjan katsomiseen kesän aikana, niin siihen on vielä jonkinasteiset mahdollisuudet, sillä viimeinen kausi on tynkä sellainen ja minulla taas alkaa perjantaina loma, joka on kyllä aika yleisurheilupainotteinen, mutta ehkä mä saan viimeisen kauden jaksoja (ja leffoja) johonkin väliin mahdutettua.

Mitä tulee sitten tähän kuudennen kauden sisältöön, niin kuten edellinen kausikin, niin eipä tämäkään ihan sellaista fiilistä tarjonnut kuin neljä ensimmäistä kautta, vaikka tämäkin kausi oli ihan viihdyttävä pääosin. Selvästi parhaat mehut oli tarjottu jo aiemmilla kausilla ja tämä saattaakin olla nipin napin tähän mennessä se heikoin kausi, vaikka samoille pisteille viidennen kauden kanssa pääsikin. En tiedä sitten, oliko asialla tekemistä mitään sen kanssa, että edellisellä tv:stä tulleella uusintakierroksella katselin sarjaa aika satunnaisesti, kunnes sitten ilmeisestikin tämän kauden kohdalla aloin seurata sarjaa tiiviimmin ja siten monet jaksoista olivatkin melko tuoreessa muistissa; toisaalta sitten samaan hengenvetoon on todettava, että kahden ensimmäisen kauden tätä kesää edeltävästä näkemiskerrasta oli paljon lyhyempi aika, mutta silti ne viihdyttivät enemmän. Tosin korostettakoon edelleen tämän kappaleen loppuunkin vielä, että kyllähän tätä pienistä heikkouksista lukuun ottamatta edelleen katsoi.

Ehdin jo pitkään pelätä, että kaudesta oli jätetty se pakollinen Murdoc-jakso väliin, mutta tulihan se viimein viimeisellä jaksolevyllä vastaan (yleensä kauden puolivälin tietämillä) Strictly Business -jakson muodossa, joka olikin yksi kauden parhaista. Nimittäin heti jakson alussa nousivat oikein kylmät väreet niskaan, kun Murdoc (Michael Des Barres) tuli HIT-jehujen eteen anelemaan työtään takaisin ja "pääsymaksuna" oli tietenkin MacGyverin (Richard Dean Anderson) tappo. MacGyverhan pelasti edellisellä kaudella Murdocin siskon, joten Murdoc oli kiitollisuudenvelassa, joten tästä osoituksena oli MacGyverin pelastaminen kerran Murdocin kehittelemästä ansasta, jonka jälkeen Murdoc pääsi jahtaamaan MacGyveria puhtaalla omatunnolla... loogista. Jahti vie tällä kertaa Murdocin ja MacGyverin keskelle ei-mitään, jossa lopullinen välienselvittely käydään suljetulla kaivoksella. Jos jotain huonoa pitää jaksosta hakea, niin MacGyverin muistinmenetys, jota on jo käsitelty aiemminkin, mutta tietenkin Murdocin mukanaoleminen toi tähänkin oman säväyksen. Murdoc sitten otti ja putosi syvään hissikuiluun ja vaikka hänen ruumistaan ei löytynytkään, niin luultavasti hän nyt viimein kuoli, sillä onhan hän selvinnyt jo rekan räjähdyksestä, vuorelta putoamisesta, hukkumiselta, talon romahtamiselta päälleen, joten jossain vaiheessahan hänen onnensa on käännyttävä, eikö? Ai ei?

Noin muuten kauteen mahtui sekalainen satsi kaikenlaista, joista voisi mainita joitakin vähän parempia jaksoja. Kauden aloittavassa Tough Boys -jaksossa MacGyver joutuu napit vastakkain huumediilerien varastoja tuhoavien huligaanien kanssa, jossa epäilyt pääjehusta vievät aluksi ihan väärään suuntaan. The Wall puolestaan tarjoaa ihan kivan tarinan naisesta (Brigitta Stenberg), joka saa kosketuksen Itä-Saksasta Länsi-Saksaan ja sittemmin Yhdysvaltoihin loikanneen isoisäänsä (Milton Stelzer), mutta kaikki ei ole tässäkään jaksossa ihan sitä miltä näyttää. Lesson in Evil -jaksossa neljännellä kaudella ihastuttanut ja kauhistuttanut Hannibal Lecterin esiaste tohtori Zito (William Morgan Sheppard) tekee paluun. Harry's Will -jaksossa puolestaan vaihtuu taas MacGyverin auto, mutta tällä kertaa vuoden -57 Chevrolet Nomadiin, mutta kiintoisaa asiassa oli se, että auto ei säilynyt ihan kauden loppuun asti. vaan viimeisissä jaksoissa hän ajeli jollain ihan random-kaaralla. Ilmeisesti MacGyverin lännenseikkailu Serenity edellisellä kaudella oli ollut sen verran kivaa vaihtelua, että MacGyver palasi tälläkin kaudella unissaan Serenityyn jaksossa MacGyver's Women, jonka aikana paljastuu eräs kiinnostava asia MacGyverin tunteista. Päinvastoin kuin yleensä selittämättömien asioiden äärellä, niin The Visitor -jakso oli kanssa ihan hauska jakso, pitkälti kyllä aina käsittämättömästi ilmestyvän imurikauppias Philin (Christopher Gaze) ansiosta ja ennalta-arvattavasta ja hölmöstä loppuratkaisusta huolimatta jakso ei aiheuttanut allergisia reaktioita, kuten yleensä näissä tavalla tai toisella yliluonnollisissa jaksoissa. Squeeze Playssa oikea ainoa kiinnostava seikka oli se, että MacGyver esitti jälleen Dexteriä. Eye of Osiris tuo puolestaan mieliin ne pian katseluun tulevat tv-elokuvat, sillä MacGyver etsii apureineen itse pyhää Graalin maljaa ja siten jakso toi mieleen nuo tv-elokuvat niiden nimiensä vuoksi; tiedä sitten, tulenko olemaan oikeassa. Vaikka tässäkin kappaleessa mainittiin useita jaksoja, niin joistakin niissä esiintyneistä hyvistä asioista huolimatta monet jaksot sisälsivät vain vähän jännitettävää, sillä useissa, jos nyt ei kuitenkaan ihan kaikissa, ainoa huolenaihe oli se, miten MacGyver pääsee ulos jostain pulassa, mutta noin muuten jaksoissa ei kunnolla tapahtunut mitään, mitä ei ennen olisi jo niin monessa jaksossa nähty. Kauden aikana nähdään pientä jatkuvuuden tynkääkin, kun Pete Thornton (Dana Elcar) sairastuu glaukoomaan eli sokeutta aiheuttavaan tautiin, mutta selitys tähän "juonenkäänteeseen" löytyykn seuraavasta kappaleesta. Kuten parillisten kausien kohdalla aiemminkin on ollut tapana, niin myös tämän kauden loppuun oli saatu koostejakso, joka sekin oli rakennettu Peten glaukooman ympärille. Se jätettiinkin ehkä hivenen epäselvään tilanteeseen, mutta onneksi minäkin tiedän jo paremmin.

Se, mikä pisti erityisesti silmään, niin ne tutuimmat sivuhahmot pysyivät taka-alalla pitkin kautta. Toki Michael Des Barres jälleen nähdään, mutta muuten oli aika hiljaista. Dana Elcarhan oli kauden alussa mukana tämän tästä, mutta sitten tuli pitkä aika (ainakin puolentusinaa jaksoa), kun Elcarin esittämää Peteä ei näkynyt. Toki, Dana Elcar sairastui itse glaukooman, mikä edesauttoi Pete Thorntoninkin sokeutumista, mutta minua hämmästytti tässä se, että useimmat näistä ilman Elcaria kuvatuista jaksoista kuvattiin jo vuoden 1990 puolella, vaikka hänen kerrotaan sairastuneen vasta 1991. No, ehkä silloin 1990 oli sairauden jonkinasteinen esiaste. Kun sitten Elcar oli poissa, niin tekijät olisivat voineet marssittaa jaksoihin joko Jack Daltonia esittäneen Bruce McGillin tai Penny Parkeria esittäneen Teri Hatcherin, mutta kumpaakaan ei nähty kuin kauden päättävässä koostejaksossa. Tylsää! Mukana menossa: Aiemmilta kausilta tutut Charles Payne, Mayim Bialik (myös Kullannuppu), Kai Wulff (jälleen kerran uudessa roolissa), jo mainittu William Morgan Sheppard sekä hänen roolihahmonsa tohtori Ziton jahtaamaa poliisi Murphya näytellyt Kim Zimmer ja vastoin ennakkoluulojani myös MacGyverin isoisää näytellyt John Anderson sekä Linden Ashby (Melrose Place), James Doohan (Star Trek) ja William B. Davis (Salaiset kansiot).

Pisteitä: 3,5/5

1. kausi, 2. kausi, 3. kausi, 4. kausi, 5. kausi, 6. kausi, 7. kausiIhmemies MacGyver: Kadonnut aarre, Ihmemies MacGyver: Tuomiopäivä

Seuraavana arvosteluvuorossa: Rocco ja hänen veljensä