Alkuperäinen nimi: The X Files - Season 2
Ohjaus: David Nutter, Daniel Sackheim, Rob Bowman, ym.
Käsikirjoitus: Glen Morgan, James Wong, Chris Carter, ym.
Pääosissa: David Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1995
Jaksojen määrä: 25

- Any idea who Jerry Stevens was with down here?
- Oh, we assume he was alone.
- Most people don't set out to drink two six-packs by themselves.

FBI:n X-Files -osasto (miten tämä kannattaisi sanoa oikein) on suljettu ja Mulder ja Scully (David Duchovny ja Gillian Anderson) on erotettu toisistaan. Scully on pistetty opettamaan ruumiinavausta lääkiksen opiskelijoille ja Mulder on tavanomaisten tutkintojen, kuten roistojen salakuuntelun parissa. Mulder saa kuitenkin jatkuvasti kuin sattumalta tutkittavakseen tapauksia, jotka liippaavat läheltä X-Files -osaston tutkimuksia; ihan kuin joku haluaisi tutkimusten jatkuvan. Lopulta Mulder saa parikseen Alex Krycekin (Nicholas Lea), jonka toimien johdosta Scully joutuu vaaraan ja Mulderin pomon apulaisjohtaja Skinnerin ei auta muu kuin avata X-Files -osasto uudelleen...

Salaisten kansioiden toinen kausi tarjoaa jälleen kerran lukuisia kummallisia tapauksia, joita Scully ja Mulder yhdessä ja vähän erikseenkin ratkaisevat. Kuten ensimmäinen kausi, myös tämä kausi tarjosi jännittäviä ja mielenkiintoisia jaksoja koko rahan edestä, eikä käynyt tylsäksi kuin hyvin harvakseltaan.

Koko kauteen ei mahtunut oikein kuin ehkä yksi huonompi jakso ja se oli Irresistible. Jotenkin ei tämä "tavallisen" sarjamurhaajan metsästys oikein jaksanut innostaa. Muuten sitten kausi olikin täyttä rautaa. On se vain kumma juttu, että vaikka sitä kuinka tietää, ettei Scullylle ja Mulderille käy mitenkään kovin ohraisesti, niin silti heidän kohtaloidensa perään pystyy jännittämään. Kauden aikana koetaan muun muassa elektronisten laitteiden tappokäskyjä, käydään tuliperäisellä vuorella tiukkaa selviytymiskamppailua, tavataan outoja kultteja, harrastetaan okkultismia, käydään Norjassa vanhenemassa ja paljon muuta. Parhaita jaksoja näistä perusjaksoista on edellä mainittuja tapauksia sisältävät Die Hand die verletzt, Død Kalm ja Blood sekä eräänlaisia unikuolemia käsittelevä Sleepless, kummajaisia friikkisirkuksessa esittelevä Humbug ja Soft light, jossa ihmisiä kuolee astuttuaan erään ihmisen varjon päälle. Muut "tavallisista" tutkinnoista kertovat jaksot olivat nekin mielenkiintoisia ainakin jossain määrin (poislukien jo mainittu Irresistible).

Tietenkin myös Scullylle ja Mulderillekin tapahtuu kauden aikana vaikka mitä. Mulder ja Scully käyvät hylätyssä SETI-laboratoriossa Puerto Ricossa, Scully siepataan, Krycek tulee kuvioihin, Mulder löytää siskonsa ja paljon muuta. Kausi tietenkin myös päättyy totuuden metsästykseen ja lopussa Mulderilla onkin oikein kuumat oltavat. Näitä salaliittoetsintöjä oli myöskin hyvin hauska seurata, eikä oikeastaan yhtään varsinaista täytteeltä tuntuvaa tapausta ollut, vaan kaikissa näissäkin jaksoissa pysyi mielenkiinto hyvin mukana, vaikka tiesinkin, ettei mitään kovin oleellista vielä tälläkään kaudella tulisi paljastumaan.

Kauden alkupuolella Gillian Anderson oli raskaana ja se oli melkein parasta, mitä sarjalle saattoi tapahtua, sillä kun hänesta voitiin kuvata pääosin vain ruumiin yläosaa, jonka vuoksi hän usein piileskeli pöytien ja vastaavien takana, niin Mulderille tarvittiin rinnalle uusi aisapari ja Nicholas Lean esittämä Alex Krycek saatiin sarjaan. Hän on ehdoton suosikkini kaikista sarjan sivuhahmoista ja jaksot, joissa hän esiintyy, ovatkin oikeastaan niitä odotetuimpia jaksoja; vähän samalla tavalla kuin MacGyverissa odottaa aina niitä Murdoc-jaksoja. Kauden aikana Mitch Pileggin rooli apulaisjohtaja Skinnerinä kasvaa ja häntä näkeekin tosi useassa jaksossa ja hän osoittautuu hyvin tiukaksi pomoksi, mutta pienillä teoilla osoittaa tukevansa nimenomaan Scullya ja Mulderia. Myös William B. Davisin hahmoa, joka tällä kaudella saa jo nimenkin, Syöpämies (Cancer Man), nähdään kauden mittaan yhä enemmän. Mukana menossa: Terry "John Locke" O'Quinn (Lost), Bruce Weitz (Hill Street Blues), Dan Butler (Frasier), CCH Pounder (Shield), Michael J. Anderson (Twin Peaks, Carnivàle) sekä monessa liemessä keitetyt Vincent Schiavelli ja Gary Grubbs.

Pisteitä: 4,5/5

PS. Satunnainen hauska fakta: Mainitussa Soft Light -jaksossa yksi uhri oli töissä Laramie-tupakkayhtiössä. Laramie-tupakkamerkki, vaikka oikea merkki joskus onkin ollut, on tullut parhaiten tunnetuksi Simpsonien "vakiotupakkamerkkinä".

1. kausi, 2. kausi, 3. kausi, 4. kausi, 5. kausi, X-Files - taistelu tulevaisuudesta, 6. kausi, 7. kausi, 8. kausi, 9. kausi, X-Files: Usko koetuksella