Alkuperäinen nimi: The Dark Half
Ohjaus: George A. Romero
Käsikirjoitus: George A. Romero
Pääosissa: Timothy Hutton, Amy Madigan, Michael Rooker
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1993
Kesto: 116 min

- I thought you knew about this stuff?
- I don't know about of any of it, nobody does. Except the Almighty, and He seems to be on sabbatical.

Thad Beaumontilta (Timothy Hutton) joutui pikkupoikana leikkaukseen, koska hän sai aina kohtauksia sen jälkeen, kun hän oli kirjoittanut jotain. Hänen sisältään löytyi kohdussa hänen päähänsä asettunut kuollut kaksonen, jonka olemassaolo selvisi vasta leikkauksessa. Vuosikymmeniä myöhemmin Thad on kirjailija, joka on juuri saanut valmiiksi niin kutsutun esikoiskirjansa, mutta todellisuudessa hän on kirjoittanut vuosikaudet toisenlaisia kirjoja salanimellä George Stark. Salaisuus on vaarassa tulla esille väärältä suunnalta, joten Thad itse tulee asian kanssa julkisuuteen ja ikään kuin hautaa Starkin lopullisesti. Hyvin pian tämän jälkeen Starkin hautaamiseen osallistuneet henkilöt (siis ollen toimittajat, valokuvaajat ja sen sellaiset) alkavat kuolla yksi toisensa jälkeen ja kaikki merkit viittaavat Thad Beaumontiin...

Koin pienen yllätyksen, kun havaitsin, että George A. Romero on tehnyt Stephen Kingin kirjaan perustuvan elokuvan ja itse asiassa olen kokenut tämän yllätyksen jo kahdesti eli silloin ostaessani tämän elokuvan viime elo-syyskuun aikoihin, mutta ajan myötä asia oli poistunut mielestäni ja koinkin uuden yllätyksen sitten eilen. Itse Kingin kirja lukeutuu omiin suosikki-Kingeihini, vaikka olen lukenutkin sen vain kerran, mutta muistan pitäneeni siitä aika mielettömästi sen jälkeen, joskaan en muistanut siitä etukäteen kuin muutaman seikan. Niinpä ajattelinkin, että kun ohjaajana kerran on George A. Romero ja kirja yksi suosikeistani, niin elokuva ei vaan voi epäonnistua ja kas, oikeassa olin, sillä Pimeä puoli kuuluu ehdottomasti niiden parempien King-filmatisointien joukkoon.

Itse tarinasta täytyy tietenkin antaa tunnustus Kingin suuntaan, mutta Romero on kyllä onnistunut muokkaamaan siitä aika onnistuneen käsikirjoituksen. Niinpä elokuva onnistuu pitkälti vangitsemaan sen tunnelman, mikä minulla hämärien muistikuvien mukaan kirjaa lukiessani oli ollutkin ja niinpä elokuvassa riittikin jännitystä yllin kyllin ja niinpä elokuvan parissa oli helppo viihtyä ja jopa vähän säikkyäkin. Tarina oli minusta hieno ja kekseliäs ja se sisälsi paljon hyviä aineksia, ja minä pidin kyllä siitä, ettei tappajan henkilöllisyyttä paljastettu liian aikaisin, mutta ei jätetty myöskään ihan viime tinkaan. Niinpä eri mahdollisuuksilla sai pitkän aikaa leikitellä. Ehkä tämä sheriffin (Michael Rooker) mukavuus Beaumontia kohtaan meni hieman yli, vaikka Beaumont olikin tyyliin ainoa epäilty. En tosiaan muista paljoakaan kirjan sisällöstä, mutta ainakin elokuva tuntui ihan siltä kuin se olisi uskollinen Kingin romaanille. En ole varma, olinko pistänyt asiaa merkille kirjaa lukiessani, mutta minulle ainakin tuli moneen kertaan mieleen Beaumontista King ja George Starkista luonnollisesti Kingin pseudonyymi Richard Bachman ja eikös vaan siitä mainittu IMDB:n triviasivullakin. Ainoa kunnon asia, minkä muistin elokuvasta, oli sen loppumiljöö, vaikka tapahtumien tarkkaa kulkua en muistanutkaan. Niinpä en ole varma, miten tarina päättyy itse kirjassa, mutta ainakin tässä elokuvassa loppu oli se heikoin lenkki, enkä saanut tappajan todellisesta kuolemasta oikein mitään irti, vaikka kohtaus olikin alkanut oikein kivasti. No, ainakin elokuva pisti minut haluamaan päästä lukemaan kirja uudestaan ja kiroamaan sitä, että minulla on niin paljon luettavaa jo ennen sitä. Yhtenä ihan triviaalisena seikkana sanottakoon, että oli kiva palata taas pitkästä aikaa Castle Rockiin, sillä kuten Kinginsä lukeneet tietänevät, siihen paikkaan kasvaa kiinni.

Timothy Hutton oli ihan hyvä kaksoisroolissaan, vaikka välillä kun Beaumontissa tuli esiin georgestarkmaisia eleitä, niin hän näytti kyllä hivenen karikatyyrimaiselta, mutta kokonaisuudessaan hän oli ihan hyvä kauhuelokuva-asteikolla ajateltuna. Varsinkin George Starkina hän oli sopivan häijyn oloinen. Michael Rooker (Cliffhanger) oli aika tyypillisen oloinen pikkukaupungin sheriffi niin, että hahmo olisi melkein suoraan voitu siirtää moniin muihin pikkukaupunkien "arjesta" kertoviin elokuviin tai tv-sarjoihin. Mukana menossa: Tom Mardirosian (Oz).

Pisteitä: 3,5/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Fight Club