Alkuperäinen nimi: The X Files
Ohjaus: Rob Bowman
Käsikirjoitus: Chris Carter, Frank Spotniz
Pääosissa: David Duchovny, Gillian Anderson, William B. Davis
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1998
Kesto: 118 min

- So much for little green men.
- He is but one man. One man alone cannot fight the future.

Mulderin ja Scullyn (David Duchovny ja Gillian Anderson) operoiva X-Files -osasto on suljettu ja heidät on määrätty toisiin tehtäviin. Elokuvan alussa he ovat pommijahdissa isossa toimistorakennuksessa Dallasissa ja tulevat löytäneeksi pommin. He ehtivät evakuoimaan jokaisen, mutta siitä huolimatta pommin räjähdettyä raunioista löytyy neljä ruumista ja vaikka satoja henkilöitä saadaan pelastettua, niin näistä neljästä ruumiista Mulder ja Scully aiotaan pistää vastuuseen. Mulder saa kuitenkin selville, että ruumiit eivät kuolleetkaan pommiräjähdyksessä, vaan takana on hyvin suuri peittelyoperaatio...

Kuten olen monesti jo kertonutkin, niin katson elokuvat yleensä hankkimisjärjestyksessä, mutta koska tässä on on tullut katsottua Salaisia kansioita viime aikoina hyvin tiiviisti, niin päätin poiketa tuosta järjestyksestä, varsinkin kun tämä elokuvan julkaisu sijoittui sarjan viidennen ja kuudennen kauden väliin ja vasta tuli katsottua tuo viides kausi. Sarjamaisuuden hyviin puoliin kuuluu se, että vaikka yksi tarina olisi heikko, niin kokonaisuutena kausi saattaa olla aivan huippu. Sen sijaan jos elokuvan tarina on heikko, ei elokuvaa sitten pelasta juuri mitään. Ei sillä, että X-Files - taistelu tulevaisuudesta olisi ollut heikko tapaus, vaan päinvastoin ihan hyvä elokuva, mutta ei kuitenkaan missään tapauksessa sarjan ensimmäisten kausien veroinen.

Aloitetaan nyt elokuvasta itsestään. Koska kysessä on elokuva, tarina ei tietenkään voinut käsitellä tavallista paranormaalia ilmiötä, vaan elokuvassa seurataan Mulderin ja Scullyn totuuden etsintää. Nämä salaliittojaksot sarjassa ovat yleensä huipputapauksia, mutta näin elokuvamuotoon muutettuna tämä ei täysin toiminut. Ei, vaikka kuinka elokuvaa olisi ajatellut kahden tai kolmen jakson jatkokertomukseksi. Etukäteen ajattelin, voisiko elokuvaa pitää pidennettynä jaksona, mutta näin ei ole, sillä elokuvan ja sarjan jatkokertomusten rakenne, kuvaustyyli ja vastaavat eroavat toisistaan huomattavasti. Tämä on elokuvan kannalta huono juttu, sillä tämä ei onnistu vangitsemaan sitä oikeanlaista tunnelmaa niin kuin sarjan jaksot parhaimmillaan. Jos rakenne ja kuvaustyyli olivat elokuvamaisia, niin sitä oli myös itse tarinakin. Niin monta juonenkäännettä ja tapahtumaa, että tämä ei olisi senkään puolesta mennyt sarjan jaksosta. Olen nähnyt tämän elokuvan yhden ainoan kerran ja siitäkin on luultavasti jo yli kymmenen vuotta aikaa, joten minulla ei ollut hajuakaan, mihin suuntaan tarina menisi, joten siinä mielessä tässä kyllä riitti mielenkiintoista seurattavaa (hei, kyseessä sentään on Salaiset kansiot -elokuva!). Kun nyt ottaa huomioon sen, että elokuva mitä todennäköisimmin pyrki tulemaan toimeen omillaan, niin näinkin avoin loppu ei oikein sopinut tähän.

Entä toimiko tarina itsenäisenä elokuvana niin, että sarjaa seuraamatonkin tästä saisi jotain irti? No, tulin siihen johtopäätökseen, että elokuva ei ollut tehty ensisijaisesti X-Files -faneja, vaan massayleisöä varten. Elokuva ei nimittäin sisältänyt mitään sellaista ylimääräistä, mikä olisi tehnyt monen fanin iloiseksi, vaan elokuvassa oli juuri niin paljon tavaraa kuin mitä tarvittiin, että saatiin elokuva aikaiseksi. Mielestäni sarjaa katsomaton pääsisi kyllä dialogien kautta melko hyvin selville pääasetelmista, mutta jättäisi myös kysymyksiä ilmaan jääden sitä tietoa vaille, etteivät sarjan fanitkaan ihan kaikkea tiedä (vielä viidennen kauden jälkeen). Massayleisön kosiskelusta kertoo sekin, että elokuvassa toistetaan joitakin jo sarjassa nähtyjä repliikkejä. Massoja vastaan kuitenkin puhuu se, että elokuvan hahmot jäänevät sarjaa seuraamattomille aika yksiulotteisiksi, kun taas sarjan fanit tietävät hahmoista jo ennestään paljon enemmän. Varsinkin sivuhahmojen kohdalla nämä sarjaa katsomattomat saattaisivat olla vähän ulalla ja heidän aikansa saattaisikin kulua erinäisiin pohdiskeluihin siitä, keihin oikein voi luottaa ja keihin ei. Yksi asia puhuu vielä massayleisölle suunnatun elokuvan puolesta ja se on se, että tästä puuttuu ihan liikaa hahmoja, joita useimmat fanit olisivat varmasti halunneet nähdä. Deepthroatin (Jerry Hardin) ja Mr. X:n (Steven Williams) tuominen elokuvaan kyllä olisi saattanut olla vähän hankalaa, mutta hei: jos elokuva olisi suunnattu nimenomaan sarjan faneille, niin oltaisiinko Alex Krycek (Nicholas Lea) jätetty pois elokuvasta? En usko!

Vaikka siis elokuva olikin selvästi yritetty saamaan tuntumaan itsenäiseltä elokuvalta, niin en silti malttanut olla pohdiskelematta elokuvan sijoittamista sarjan aikajanalle. Viidennen kauden lopussahan X-Files -osastoa uhkasi lopettaminen ja osaston kellaritiloillekin kävi miten kävi. No, tässä elokuvassa näissä kuuluisissa kellaritiloissa ei käyty kertaakaan ja X-Files -osastokin oli suljettuna. Tätä tietoa vastaan siis elokuvan periaatteessa voisi sijoittaa tapahtuneeksi viidennen kauden jälkeen, vaikka luultavasti mitään tiettyä paikkaa ei elokuvan tapahtumille voidakaan osoittaa sarjan omalla aikajanalla. Kuitenkaan en usko, että tämän elokuvan tapahtumista puhukaan sanallakaan tulevilla kausilla, mutta voi olla, että olen väärässäkin. Periaatteessahan tämä elokuva olisi voitu julkaista tällaisenaan oikeastaan missä vaiheessa 2-7 kausien aikana tai näin ainakin luulen, sillä kuudennesta ja seitsemännestä kaudesta minulla on vain mututuntuma olemassa, enkä usko, että näiden kahden "tulevan" kauden aikana meno liian paljon muuttuu, etteikö tätä elokuvaa olisi voitu periaatteessa julkaista vähän myöhemminkin. Sen sijaan jos tämä olisi julkaistu sarjan jälkeen, niin tarinaan olisi silloin pitänyt tehdä hyvin ratkaisevia muutoksia.

Kuten sanottua, niin Alex Krycekia ei elokuvassa nähdä ja minusta kyseessä on sen verran käsittämätön asia (noin niin kuin fanin kannalta), että epäilen taustalla olleen Nicholas Lean haluttomuus olla mukana elokuvassa tai jotain muuta draamailua. Duchovny, Anderson ja Pileggi tuntuivat elokuvassa omilta hahmoiltaan ihan täysin (vaikka apulaisjohtaja Skinneriä elokuvassa näkyikin verrattain vähän), mutta muut tärkeät sivuhahmot tuntuivat hieman yksiulotteisemmilta kuin sarjassa. Okei, sarja ja elokuva ovat periaatteessa eri asia, mutta en voinut silti olla huvittumatta siitä tosiseikasta, että elokuvassa nähdään Lostista tuttu Terry O'Quinn, joka näytteli sarjan toisella kaudella (s2e12, Aubrey)  aivan toista roolia. Hih!

Pisteitä: 3,5/5

9.3. edit: Näköjään olin täysin väärässä elokuvan itsenäisestä luonteesta. Sarjan kuudes kausi viittaa ainakn kahdessa ensimmäisessä jaksossa suoraan elokuvan tapahtumiin, joten tämä elokuvakin näköjään kuuluu siihen sarjan viralliseen aikajatkumoon... tai johonkin sen sellaiseen. Itse asiassa tässä just tein pientä tutkimusta ja ilmeni, että viidennen kauden piti jäädä sarjan viimeiseksi ja Chris Carter aikoi jatkaa tarinaa lukuisissa elokuvissa, mutta FOX päätti toisin... ja hyvä näin.

1. kausi, 2. kausi, 3. kausi, 4. kausi, 5. kausi, X-Files - taistelu tulevaisuudesta, 6. kausi, 7. kausi, 8. kausi, 9. kausi, X-Files: Usko koetuksella