Alkuperäinen nimi: Aliens
Ohjaus: James Cameron
Käsikirjoitus: James Cameron, David Giler, Walter Hill
Pääosissa: Sigourney Weaver, Paul Reiner, Lance Henriksen
Valmistusmaa: Yhdysvallat

Ilmestymisvuosi: 1986

Ensimmäisestä osassa Nostromosta karkuun päässyt Ripley (Sigourney Weaver) nukkuu ruususen unta 57 vuotta, kunnes hänen pelastusaluksensa löydetään. Ripleyn kertomusta Nostromon viimeisistä vaihetta ei korkeampien tahojen puolelta uskota ja Ripley erotetaan tehtävistään. Pian kuitenkin selviää, että planeetalla, josta Ripley kumppaneineen löysi ensimmäisen alienin, on menetetty kokonainen sinne lähetetty kolonisaatio, jonka tarkoitus oli tehdä planeetasta asuttava ihmisille. Ripley kutsutaankin takaisin palvelukseen ja hän lähtee avaruuslaivastosotilaiden kanssa planeetalle ja planeetalla he saavat huomata, että tällä kertaa alieneja on useampia...

Siinä missä Alien oli vielä kauhuelementeillä höystettyä scifiä, Aliens olikin sitten ennemminkin toimintaa, mutta sehän oli minulla tiedossa jo ennestään. On oikeastaan makuasia, antaako tyylivaihdoksen häiritä, mutta jos pääsee moisen seikan yli, niin saa nauttia varsin mukavasta toimintapätkästä. Itse myönnän, että täysin en päässyt asian yli, vaikka Aliens onkin ehkä paras näkemäni toimintascifi koskaan.

Tarina on varsin sulavasti etenevä eikä elokuva saa tylsistymään missään vaiheessa. Katsoin tämän kyllä kahtena iltana, mutta katkokseen oli syynä vain ja ainoastaan flunssanpoikasen. Vaikka elokuva keskittyy yhä enenevissä määrin Ripleyn siekailuihin, kuten täysin ymmärrettävää onkin, niin ilokseni huomasin, ettei Ripley vieläkään ole niin suuressa keskiössä kuin ehkä Nostromon ainoalta selviytyjältä voisi olettaa. Tai siis, niin kauan kuin Ripleyn ympärillä oli myös muuta väkeä, niin Ripley melkein oli kuin yksi muiden joukossa, vaikkakaan ei samassa määrin kuin Alienissa. Tietenkin loppua kohden Ripleystä tuli elokuvan rouva ja hidalga, mutta tämäkin tapahtuu melko mallikkaasti. Äiti-alien oli varsin veikeä ilmestys ja toi tähän elokuvaan pientä lisäsärmää. Tietenkin vähän miinusta voisi antaa lopun ilmalukkokohtauksesta, kun se oli vähän turhankin epäuskottava, mutta mitäpä sitä pienistä nurisemaan.

Kuvaus ja ohjaus oli elokuvassa hyvää, mikä oli toki odotettavissa, kun ohjaajan pallilla hääri toimintaelokuvaspesialisti James Cameron eikä minulla ainakaan jäänyt juuri mitään valittamista, vaikka ne varsinaiset taistelukohtaukset olivatkin melko yksitoikkoisia, kun alienien tehtäväksi oli juosta ammustulta kohti. Alienit itsessään olivat jälleen hyvin toteutettuja.

Sigourney Weaver oli jälleen loistava Ripleynä ja heittäytyminen Alienin selviytyjästä Aliensin machoksi osa-aikataistelijaksi kävi aika... noh, heittämällä, joskin eroa ei ole paljon. Weaver vaan tuo Ripleyn rooliin sitä tiettyä uskottavuutta. Paul Reiner Burkena oli hänkin ihan hyvä, joskin hänestä kävi heti ilmi, mitä oli miehiään. Vasques (Jenette Goldstein) oli ehkä turhankin kliseinen Keski-Amerikasta tai jostain sieltä päin kotoisin oleva naissotilas. Muuten sotilaat oli osattu kuvata melko uskottavanlaisiksi ja vaikka näissä ei  ollutkaan samaa vetovoimaa kuin Nostromon miehistössä, kyllä nämäkin kelpasivat.

Aliensiä melkein pitäisi kyetä katsomaan omana teoksenaan, vaikka niin Ripley kuin alienkin ovat jo ykkösosasta tuttuja. Kuitenkin elokuva on tyyliltään ja toteutukseltaan niin paljon erilainen kuin Alien - Kahdeksas matkustaja, että suora vertailu elokuvien välillä ei tekisi oikeutta kummallekaan. Elokuvina molemmat ovat kuitenkin loistavia ja väittäisin, että minua enemmän scifiin hurahtaneet löytävät Aliensistä suurin piirtein täydellisen toimintaa ja scifiä yhdistävän elokuvan.

Pisteitä: 4/5

PS. En ole lähtenyt suomentamaan "alienia", mikä ainakin minua itseäni häiritsee, mutta kun en kykene kutsumaan näitä olioita muilla nimillä (kuten muukalainen, avaruusolio tms.), kun mielessäni ja ajatuksissani nämä oliot ovat vain ja ainoastaan "alieneja". Pyydän siis anteeksi, jos jotakuta vaivaa käyttämäni "alien"-termi.

Alien - Kahdeksas matkustaja, Aliens - Paluu, Alien³, Alien - Ylösnousemus