Jätin ihan tarkoituksella osallistumatta vuoden viimeiseen Movie Monday -haasteeseen, koska tiesin käsitteleväni elokuvavuotta 2011 tässä yhteenvedossa, vaikkakin kovin listanomaisesti, mutta kuitenkin. Jälleen kerran on aika summata mennyt vuosi ja vähän ehkä puhua tästäkin vuodesta jättäen inhottavia vihjeitä tulevaisuuteen. Sen pidemmittä puheitta: näin kului elokuvavuosi 2011 allekirjoittaneella.

Leffatietokanta

Jos aloittaisi vaikka tuttuun tapaan leffatietokannasta, niin sen kartunta viime vuoden osalta on tällä hetkellä hieman ongelmallinen, sillä en ole päivittänyt sitä nyt muutamaan viikkoon, vaikka senkin jälkeen olen elokuvia tilannut, mutta kun kaikki tilaukset eivät ole vielä tulleet, niin en ole noita jo tulleita pistänyt vielä tietokantaan. Jos nyt sitten oletettaisiin, että nuo parikymmentä jo tilattua tuotetta kuuluisi tilauspäivästä huolimatta tämän vuoden kartuntaan, niin silloin viime vuonna tietokannan koko oli kaiken kaikkiaan 876 nimikettä. Kartuntaa viime vuonna tuli näin 154 (vertailun vuoksi 2010 tuli 157 ja 2009 241). Vuoden ensimmäisiä ostoksia olivat Ihmemies MacGyver -kaudet ja tietokantaan merkitty viimeinen ostos oli Isänmaan toivot -sarja (ihan oikeasti viimeiset ostokset olivat kasa jatko-osia). Elokuvia on 760, tv-sarjoja 103 ja musiikki-dvd:itä edellisen vuoden tapaan 13. Se tietokannoista. Ihan näin sivuhuomiona jotenkin pelottavaa on ajatella, että minulla on jo tyyliin puolet tänä vuonna katsottavaksi tulevista elokuvista hankittuna, sillä katsomattomia elokuvia ja tv-sarjoja on yli 128, eikä tässä luvussa ole vielä edes nämä joulukuun hankinnat. TV-sarjojen osalta tunnen olevani varsinkin pulassa, kun niitä tulee jatkuvasti lisää, mutta yhdenkin kauden katsomiseen menee ihan hiivatisti aikaa.

Project 1001

Katsottuja 1001-elokuvia tuli kaiken kaikkiaan 61 ja yhteensä niitä on katsottuna 198. Jossain vaiheessa tuli sellainen tunne, että vuosi 2011 tulee olemaan jonkinasteinen huippuvuosi, sillä 1001-elokuvia tuli ovista ja ikkunoista, mutta syksyllä aloittamani jatko-osien hamstraus ja niiden katsominen taisi ainakin osaltaan pilata tämän mahdollisuuden, vaikkakaan ei ehkä ihan täysin nekään. Täyttymättä jäi siten 200 katsotun 1001-elokuvan raja, mutta jos sitten ensi vuonna niin ylittyisi sekin raja kuin myöskin olisi sitten se todellinen huippuvuosi. Mahdollisuudet ovat jälleen kuitenkin olemassa. Alun alkaenhan tavoitteena oli saada katsottua 200 1001-leffaa kolmessa vuodessa (100 ekana, 50 seuraavina vuosina), joten nyt jäätiin siitä hieman. Sitten taas ekan vuoden perusteella määritelty 60 leffaa/vuosi -tahti on ylitetty ihan komeasti. Tänä vuonna ylittyy varmasti tuo 250 raja eli se alkuperäisen tahtisuunnitelman raja ylittyy tänä vuonna. Keskimääräinen tahti on ollut nyt 66 elokuvaa per vuosi eli jos samalla tahdilla mentäisiin loppuun asti, koko projekti kestäisi 15 vuotta eli vielä 12 vuotta. Vaikka viime vuonna näinkin yhden 1001-elokuvan Finnkinossa, niin tätä vuotta ovat leimanneet 1001-elokuvien näkeminen isolta kankaalta niin Sodankylässä, Helsingin Bio Rexissä kuin niinkin eksoottisessa paikassa kuin Eurassa sijaitsevassa Kauttuan kuvassakin. 2010 koin takaiskun Äiti ja huora -elokuvan kohdalla, mutta nyt viime vuonna siihen joukkoon liittyi listan viimeinen (katsomaton) Z-kirjaimella alkava elokuva Zu früh, zu spät. Kumpaakaan näistä ei ole vielä julkaistu dvd:llä, joten saatan joutua tyytymään mahdolliseen tv-esitykseen.

Blogitekstit

Tänä vuonna arvostelua saivat osakseen 236 elokuvaa, vaikka todellisuudessa jokunen elokuva tuli nähtyä enemmän, mutta niistä "ylimääräisistä" oli jo arvostelut olemassa. Tämän lisäksi tuli katsottua 16 tv-sarjaboksia, kun alkuvuodesta tuli katsottua Simpsoneita, kesällä tuli katsottua MacGyveria ja nyt on taas Beverly Hills 90210:t katselussa. Nyt tänä vuonna sarjojen arvosteleminen ainakin vähän vähenee, kun noissa BH90210-bokseissa menee vielä koko kevät ja useimmat niistä on arvosteltu aiemmin. Kokonaisuudessaan arvosteluja taitaa olla kasassa nyt 817, mikäli laskelmat pitää paikkaansa ja sehän tietää sitten sitä, että tänä vuonna saavutettaneen tuhannen arvostelun rajapyykki. Kiitos osin Movie Mondayn sekä 30 Days of Movies -haasteen, tänä vuonna päivänvalon on nähnyt peräti 63 yleisluontoista postausta, kun aiempina vuosina niitä oli kertynyt yhteensä 10.

Muu kehitys

Tänä vuonna olen tosissani huomannut sen tosiasian, että niin elokuvat kuin blogikin ovat syönyt sen verran hyvin aikaa, että "kaikelle muulle" ei ole tahtonut jäädä aina niin aikaa ja blogi alkoi liikaa vaikuttaa siihen, milloin elokuvia katson. Jos blogi oli esimerkiksi katki, niin silloin oli leffankatseluhalut vähissä, joskin syksyllä pidemmän katkon osuessa aika kului varasuunnitelman toteuttamiseen, joka ei sitten toteutunutkaan. Muutenkin varsinkin matkustusviikonloppujen kynnyksellä huomasin, että en viitsi katsoa elokuvaa matkaa edeltävänä iltana, koska en kuitenkaan ehtisi tehdä siitä arvostelua. Vähän tylsää, mutta minkäs teet? Toisaalta sitten näinäkin päivinä voisi katsella jotain vanhoja. Kuitenkin jotta aikaa riittäisi muuhunkin, niin tein nyt syksyllä sellaisen periaatteellisen päätöksen, että "virkamiehistän" elokuvien katselua siltä osin, että pääosin katson niitä su-to ja niinpä arvostelut ilmestyisivät aikavälillä ma-pe ja kun suurimman osan arvosteluista saan kirjoitettua ruokatunnin aikana töissä, niin siinä mielessä ylimääräistä aikaa ei hirveästi niihin mene. Viikonloppuisin kotona niitä ärsykkeitä on vaan niin paljon, että arvostelujen teko joskus vain venyy ja venyy, mikä joskus on haitannut muita viikonloppusuunnitelmia ainakin vähän. Sallin kuitenkin itseni poiketa tästä päätöksestä aina kun siltä tuntuu, mikä tarkoittaa yleensä festareiden jälkeisiä viikkoja sekä itse blogin osalta myös tätä vuosikoostetta; nytkin tämä ja ensi viikonloppu kuluu jo arvosteltujen elokuvien katsomiseen, koska niiden jatko-osia on tulossa katseluun. Niin ja kun The Iron Lady tulee teattereihin, en todellakaan aio odottaa viikonlopun yli, vaan menen katsomaan heti kun mahdollista (silti vähän toivon, että sitä näytettäisiin ennakkonäytöksenä viikolla)! Pääasia, että suurin osa viikonlopuista menee johonkin muuhun kuin leffoihin. Joka tapauksessa niitä leffattomia viikonloppuja on tässä ollut sen verran monta, että olen jo pannut merkille, että pelaamiseen ja tv-sarjoihin riittää ihan eri tavalla aikaa kuin ennen muista satunnaisista aktiviteeteista puhumattakaan.

Tilastotietoja

Sitten tilastotietojen pariin. Suunta on ollut tänäkin vuonna pääosin nouseva ja lisää kävijöitä on kertynyt kohdassa kuin toisessa. Suluissa viimen vuoden määrä.

- 14051 käyntiä (12222), joista 11419 eri kävijää (9546). Käynneistä 11021 (9858) päättyi vain yhden sivun katsomiseen.
- Nämä kävijät tekivät yhteensä 26226 eri toimintoa eli sivunäyttöä (20314) ja yhteensä blogissa vietettiin aikaa 21 päivää ja 5 tuntia (12 päivää ja 19 tuntia). Yhdeltä kävijältä enintään 146 toimintoa eli sivunäyttöä (245).
- Palaavia käyttäjiä oli 5046 (4646) ja uudelleenvierailuilla tehtiin yhteensä 13392 toimintoa eli sivunäyttöä (10256). Uudelleenvierailut kestivät yhteensä 15 päivää ja 8 tuntia (8 päivää ja 13 tuntia) ja 3276 kerroista uudelleenvierailuissa katsottiin vain yksi sivu (3257).
- Kävijöitä on 42 maasta (44), mutta yksi näistä maista on "Tuntematon", mikä saattaa sisältää useita eri maita ja sieltä 277 kävijää (189 kävijää). Eniten kävijöitä on Suomesta, 10486 (8807) ja Yhdysvallat on toisena 396 kävijällään (369). Vähintään kymmeneen käyntiin sisältyvät myös Venäjä 43), Iso-Britannia (33), Saksa (26), Ruotsi (21), Ranska (15), Ukraina (14), Kiina (10) ja Italia (10). Käyntejä on myös sellaisista maista kuin esimerkiksi Tshekki, Intia, Unkari, Argentiina, Indonesia, Taiwan, Kolumbia, Kookos-saaret ja Saudi Arabia.
- Kävijöistä 3161 päätyi sivulle suoran liikenteen kautta (2385), 3903 muilta verkkosivuilta (2836) ja 5114 hakukoneiden kautta (4816). Verkkosivustoja oli 96 (84), mutta yksittäisiä osoitteita 583 (527). Erilaisia hakusanoja oli yhteensä 3343 (2727). Yhden viikon paras saldo (tämä viikko ei mukana laskelmissa) oli 160 eri hakusanaa.
- Suosituimmat hakusanat olivat "the rite" (108), "inception loppu" (97) ja "sivustakatsoja" (73)
- Kommentteja jätettiin kaiken kaikkiaan 175 (178) ja edelleen luvuista puuttuu niin omat kommenttini kuin myös roskipostikommentit.

Jälleen kerran iso kiitos kaikille teille, jotka jaksoitte käydä ja vaikuttaa näin ollen näidenkin tilastojen syntymiseen. Toivottavasti käytte jatkossakin. :)

Elokuvavuosi 2011

Hetken mietin, josko olisi jakanut tämän omaksi postikseen, mutta mennään ainakin vielä tänä vuonna näin. Tässä on siis tämän vuoden elokuvatarjonta minun osaltani. Osa elokuvista on saatettu julkaista jo edellisten vuosien aikana, mutta saanut ensi-iltansa Suomessa/Porissa vasta tänä vuonna. Festarielokuvista olen valinnut ne elokuvat mukaan, jotka muistan saaneen virallisen ensi-iltansa tänä vuonna myös Suomessa, mutta pääosin festarileffat on jätetty listan ulkopuolelle. Teatterielokuvia tuli katsottua 42, kun 2010 niitä tuli katsottua 28, joten kiinnostavien elokuvien joukko oli varsin suuri, vaikka jotkin elokuvista pettymyksiä lopulta olivatkin. Tähän vielä päälle ne (muut) festarileffat, niin johan sitä ollaan. Toki on myönnettävä, että on joukossa sellaisiakin elokuvia (ainakin Hyvä poika ja Veljekset), joita en olisi käynyt katsomassa normiohjelmistossa leffateatterissa, mutta nämä ovat ehdottomassa vähemmistössä. Lista on nytkin pistejärjestyksessä, mutta saman pistemäärän saaneiden joukossa elokuvat ovat aakkosjärjestyksessä. Valitettavasti yhtään viiden tähden elokuvaa ei joukkoon mahtunut, kun viime vuonna niitä oli kolme. 4,5 pisteen leffoja sen sijaan tuli sentään kaksi eikä useammatkaan olleet kaukana, kun viime vuonna niitä oli vain yksi.

4,5/5

127 tuntia
Black Swan

4/5

Drive
Hullu hölmö rakkaus
In Time
Kuninkaan puhe
The Tree of Life
Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus
Viimeinen sirkus

3,5/5

Hanna
Headhunters
Hyvä poika
Iho jossa elän
Kotirauha
Melancholia
Neds
Source Code
Syvälle salattu
The Thing
The Way Back
Tower Heist
Veljekset

3/5

Bad Teacher
Hysteria
Kaameat pomot
Le Havre
Norwegian Wood
Oceans
Paranormal Activity 3
Red Riding Hood - Punahilkka
Risto
Scream 4
Super 8
Tamara Drewe
Tartunta
The Guard
The Rite

2,5/5

Cowboys & Aliens
Paul
The Resident

2/5

Herra Popper ja pingviinit

1,5/5

Conan the Barbarian

2012

Mitäs kuuluu sitten tähän vuoteen? No, jos suunnitelmat menevät putkeen, niin saattaapa luvassa olla toistaiseksi tämän blogin suurin muutos, joka ei varsinaisesti liity blogin ulkonäköön. Tämä muutos tapahtunee joskus kesällä tai syksyllä, joten ainakin näin alkuvuosi mennään tutuin kuvioin vielä. Tuohon muutokseen liittyy vielä jotain pieniä kysymysmerkkejä, mutta aika varmalta kyseinen muutos tällä hetkellä näyttää. 1001-elokuvia tosiaan katellaan tänäkin vuonna runsaasti ja tuleepa se tuhannes arvostelukin jossain vaiheessa. Kesällä sitten saakin vuoron jälleen uusi kesäprojekti ja kun tähän mennessä kesäprojekteina ovat olleet Frendit ja Ihmemies MacGyver, niin mikäpä mahtaakaan olla seuraava kesäprojekti? ;) Sen verran sanottakoon, etten usko selviäväni siitä ihan kesän puitteissa, mutta se on pientä. Myös tänä vuonna kutsuvat Night Visions niin huhtikuussa kuin loppuvuodesta sekä Sodankylän elokuvajuhlat, joihin on tullut jo varattua sekä lentoliput että hotellihuonekin. Useimmat viime vuonna katsomistani jo arvostelun saaneista elokuvista tuli katsottua sen vuoksi, että samaan sarjaan kuuluvia jatko-osia tuli katsomisvuoroon, mutta oli mukana pari sellaistakin tapausta, jotka halusin muuten vain nähdä uudestaan ja luulenpa, että myös tänä vuonna tulee enemmän sellaisia tapauksia, kun tuleehan syksyllä blogin "avaamisesta" jo neljä vuotta ja siten voi alkaa tehdä mieli katsoa enemmänkin jo aiemmin katsottuja (ja arvosteltuja) leffoja uudestaan, mutta kuinka paljon näitä sitten tulee, se jää nähtäväksi.

 

Allekirjoittanut kiittää vielä kerran kaikkia blogissa käyneitä, kommentoijia kuin myös tämän megakatsauksen läpi kahlanneita. Vuoden päästä saattaa olla vuosikoosteen suhteenkin uudet kujeet, mutta sen koosteen koostumus on vielä hyvin epävarmalla pohjalla. Aika näyttää. Hauskaa elokuvavuotta 2012 kaikille! :)

T: Sivustakatsoja