Uuh, 50 eritasoista leffa-arviota koossa. Tässä kohtaa voisikin olla hyvä aika kertoa vähän fiiliksistäni ja suunnitelmistani. Ensinnäkin, olen kirjoitellut tätä blogia ihan mielelläni ja tulen kirjoittamaan myös jatkossa. Tästä huolimatta olen huomioinut, että välillä tulee päiviä, kun ei tahdo osata sanoa yhtään mitään edellisenä iltana/yönä katsotuista elokuvista ja mielestäni se on näkynyt sitten myös lopputuloksessa ja siten jotkin blogikirjoitukset näyttävätkin tavallista väsyneemmiltä. Toisekseen, ulkoasuun ei taida olla tulossa kohennusta, sillä ainakaan itselläni ei ole kykyjä vaihtaa ulkoasua mieleisekseni, vaikka aluksi sellaisia toiveita elättelinkin ensimmäisessä blogikirjoituksessa. En ole vielä kokonaan tätä ulkoasu-uudistusta haudannut, mutta vähän huonolta näyttää sen suhteen.

Vaan siirrytäänpä heti tylsistä ulkoasujutuista kiinnostavampaan aiheeseen eli Project 1001 -projektiini, josta on nähty jo muutama blogikirjoitus. Kuten Hohdon arvion lopussa mainitsinkin, Project 1001:ssä on kyse kirjaan 1001 elokuvaa, jotka jokaisen on nähtävä edes kerran eläessään listatuista elokuvista ja pyrkimyksestä katsoa kaikki kyseiseen opukseen listatut elokuvat. En tiedä, tulenko koskaan näkemään ihan kaikkia, mutta vakaa aikomus tosiaan on pyrkiä näkemään mahdollisimman monta. Juuri elokuvien suuri määrä tekee tästä projektista minulle niin mieleisen. Aikaa tämä projekti tullee viemään vuosikymmenen jos toisenkin, varsinkin kun en aio rajoittaa katsomiani elokuvia vain kirjassa listattuihin elokuviin, mutta minä olen vielä sen verran nuori, että ei tässä varmaan kiirettä tule. Eihän katsottavia elokuviakaan ole enää edes tuhatta. Tämä on juuri sellainen projekti, jonka kääntyessä loppusuoralle saatan huomata, että jäljellä on sellaiset 10-50 elokuvaa, joita ei saa dvd:lle eikä seuraavienkaan sukupolvien tallennusvälineille eivätkä tule televisiostakaan koskaan, mikä tekee projektin läpiviemisestä haasteellisen, mutta olen valmis ottamaan haasteen vastaan. Osan kirjan elokuvista olen jo nähnytkin, esimerkiksi tässä blogissakin jo arvostelemani Vaarallinen romanssi, 39 askelta ja Uhrilampaat, mutta pyrin katsomaan kaikki jo katsotut elokuvat uudestaan nimenomaan tämän projektin puitteissa ja siten edellä mainitsemani elokuvatkin saavat uudelleenkäsittelyn myöhemmin. Tästä lisää vielä vähän myöhemmin.

En edes kuvittele pitäväni läheskään kaikista kirjassa listatuista elokuvista, mutta kirjassa on niin monipuolinen kattaus elokuvia, että tulen näkemään paljon omasta leffamaustani poikkeavia elokuvia, mikä on ainakin sivistävää, jos ei mitään muuta. Moniin elokuviin en edes varmaan koskaan koskisi ilman tätä projektia, eikä kaikki niistä "muuten koskemattomista elokuvista" voi mitenkään olla huonoja, vaikka eivät olisikaan lähtökohtaisesti mieleisiäni elokuvia. Kuitenkin kirjan lista on koottu niistä nimenomaan katsomisen arvoisista elokuvista, joten eiköhän edessä ole lukuisia fantastisia yllätyksiä, vaikka listalla olisikin huonolla maulla itseään mainostavia elokuvia, kuten Pink Flamingos. Hitto, eihän sitä tiedä, vaikka pitäisin tuostakin elokuvasta.

Mitäs muuta? Olen muutaman päivän sisällä saamassa päätökseen tämänhetkisen leffalistani elokuvat muutamin poikkeuksin. Katsomatta on joitakin jatko-osia, joiden ensimmäistä osaa en ole vielä saanut hommattua tai jos olen, niin vasta hiljattain (esim. Re-animaattorien jatko-osat ja Kultsi, kutistin meidät) sekä Tukikohta, jonka katson vasta, kun olen lukenut sen kirjan (neljättä kertaa). Tämä tarkoittaa sitä, että muutaman päivän päästä päivitän dvd-listani viimein ajan tasalle, mikä tietää arviolta sadan nimikkeen lisäystä listaan, jonka olen viimeksi päivittänyt huhtikuussa.

Kuin tässä ei olisi tarpeeksi, minulla on yli sata elokuvaa, jotka olen katsonut, mutta joita en ole arvostellut vielä. Niinpä olenkin ajatellut, että pitää niitäkin yrittää katsoa uudelleen ja arvostella ne. Mitään kiirettä en aio pitää tämänkään projektin kanssa, sillä päähuomion aion edelleen pitää katsomattomissa elokuvissa, mutta jos nyt edes yhden jo katsotun elokuvan saisi katsottua per kuukausi, niin olisi ihan hyvä. Luonnollisesti päähuomioni näissä uudelleenkatseluissa tulee ensialkuun keskittymään nimenomaan Project 1001 -elokuviin, joita minulla on katsottuna 25 ja 1/3 (Taru sormusten herrasta -trilogia on kirjassa yhtenä elokuvana ja minulla on vain Sormuksen ritarit). Luonnollisesti vasta arvostelemani Uhrilampaat tulee olemaan katseluvuorossa siellä häntäpäässä.

Vielä tähän loppuun lisättäköön, että saatan lisätä kirjan listan blogin sivuihin jossain vaiheessa ja seurata projektin etenemistä varsinaisesti siellä, mutta vielä tällä hetkellä en voi sanoa asiaa varmasti, sillä taitaa tuollaisten täydellisten listojen kopioiminen olla tekijänoikeuslakien tai vastaavien alainen, joten ilman lupaa en uskalla listaa tänne pistää. Parin viikon kuluessa saatan saada varmuuden tästä asiasta, mutta kävi tässä miten vain, niin jotenkin pitäisi yrittää saada Project 1001 -seuranta sivuille edes jossain muodossa.