Alkuperäinen nimi: Le voyage dans la lune
Ohjaus: Georges Méliès
Käsikirjoitus: Georges Méliès
Pääosissa: Victor André. Bleuette Bernon, Brunnet
Valmistusmaa: Ranska

Ilmestymisvuosi: 1902
Kesto: 14 min

Professori Barbenfouillis (Georges Méliès) suunnittelee kuumatkaa ja yrittää saada kollegoitaan hyväksymään suunnitelman ja pienestä vastustuksesta huolimatta kuumatka päätetään toteuttaa. Rakennetaan ohjusmainen avaruusalus, joka räjäytetään jättimäisellä kanuunalla avaruuteen sisällään professori Barbenfouillisin sekä viisi tämän kollegaa, ja kuussa heidän tulisi selviytyä hengissä.

Matka kuuhun toimi Suuren junaryöstön rinnalla innoittajana ostaessani Landmark of Early Film -kokoelman (sekä sen toisen osan), jonka sisältämistä filmeistä olette saaneet sietää melkeinpä twittermäisiä mikrobloggauksia. Tietenkin kaiken taustalla on oma elokuvaraamattuni 1001 elokuvaa, jotka jokaisen on nähtävä edes kerran eläessään -kirja, josta  löytyvät edellämainitut elokuvat ja ovat näin ollen kaksi varhaisinta kirjassa mainittua elokuvaa.

Tajusinpas tuossa muuten, että oli verrattain hyvä onni, että tämä dvd-boksi on jenkkijulkaisu, nimittäin en ollut ostotilanteessa tullut edes ajatelleeksi, että näissä elokuvissa puhuttaisiin millään kielellä (mykkäfilmejä kun pääasiassa on), mutta tässä elokuvassahan olikin oikein kunnon selostus, mikä oli tietenkin jenkkijulkaisusta johtuen englanniksi. Englanninkielistä tekstitystäkään ei ole, joten jos kielenä olisi ollut alkuperäinen ranska, niin pulassahan tässä olisi oltu entistä enemmän, sillä nytkin tämä ilmeisesti ranskalaisen englanniksi puhuma selostus tuotti paikoin ongelmia.

Niin, itse elokuvasta. Matka kuuhun perustuu Jules Vernen kirjaan Maasta Kuuhun tehden tästä elokuvasta kaiketikin ensimmäisen kirjasta tehdyn filmatisoinnin (saa korjata, jos olen väärässä). Elokuva oli pioneeri myös monella muulla saralla, olihan Matka kuuhun muun muassa ensimmäinen scifi-elokuva, selvästi pidempi kuin muut aikanasa elokuvat ja yhtenä ansiona voisi mainita myös sen, että tämä oli ensimmäisiä elokuvia, joita varten nimenomaan rakennettiin omat rakenteet. Huolimatta yli sadan vuoden iästä tämä elokuva onnistui olemaan aika loistava tapaus.

Tarina nyt oli aika simppeli, mutta onnistui kyllä viihdyttämään koko kestonsa puolesta aika hyvin. Kuten 1001 elokuvaa -kirja mainitsee, niin elokuva on hauska osin surrealistisuutensa takia, sillä elokuva ylittää todellisuuden rajat selvästi ja menee oikein komeasti fantasian puolelle. Lavasteille ja tarinan naiiviudelle voisi nykykatsoja nauraa helpostikin, mutta pitää nyt kuitenkin muistaa, että tämä elokuva on nyt kuitenkin tehty 1900-luvun alussa ja Jules Vernen kirja siitä vielä puolivuosisataa taaksepäin. Minä ainakin kykenin nauttimaan lavastuksestakin, sillä se näytti minusta ihan riittävän hyvältä. Myös tapahtumat saivat nauramaan, mutta ei myötähäpeästä tai naiiviudensa vuoksi, vaan siksi, että elokuva todella oli hauska kuvaus ja väittäisinpä, että myös aikalaiset ovat nauttineet tämän elokuvan tarjoamalle surrealistiselle huumorille. Toki elokuva sisälsi myös nimenomaan nykykatsojalle hupaisia kohtia, kuten Kuusta lähtö, mutta pääosin sain nauraa juuri niille kohdille kuin missä Méliès on halunnutkin katsojan nauravan... kai. Mitä tulee scifi-puoleen, niin ensimmäiseksi tieteiselokuvaksi mitä onnistunein pätkä. Vähän kyllä jäin miettimään, kuinka paljon oikeastaan tuohon aikaan tiedettiinkään "rahvaan" parissa Kuusta ja avaruudesta.

Näyttelijöistä ei sinänsä mitään ihmeellistä sanottavaa, sillä suurimman osan ollessa hirveitä partahemmoja, menivät ne helposti sekaisin.

Pisteitä: 4,5/5