Alkuperäinen nimi: The X Files - Season 8
Ohjaus: Kim Manners, Chris Carter, Rod Hardy, ym.
Käsikirjoitus: Chris Carter, Vince Gilligan, David Amann, ym.
Pääosissa: Gillian Anderson, Robert Patrick, Mitch Pileggi
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2001
Jaksojen määrä: 21

- I once had a talk with Mulder about starlight. How it's billions of years old. Stars that are now long dead whose light is still travelling through time. It won't die, that light. Maybe that's the only thing that never does. He said that's where souls reside. I hope he's right.
- If you're trying to prepare yourself I want you to stop. Nothing says that we're going to stumble over him in some field. Nothing says he won't be fine.

Mulder (David Duchovny) joutui avaruusolentojen sieppaamaksi, minkä hänen pomonsa Skinner (Mitch Pileggi) todisti omin silmin. Hänen todistuksensa ei kuitenkaan ole minkään arvoinen FBI:ssa, joka aloittaa oman tutkimuksensa Mulderin löytämiseksi, vaikka Skinner ja raskaana oleva Scully (Gillian Anderson) tietävätkin, etteivät ne etsinnät johda mihinkään. Etsintöjä johtaa kaikkeen yliluonnolliseen uskomaton agentti Doggett (Robert Patrick), josta tulee tuloksettomien etsintöjen jälkeen Scullyn pari X-Files -osastolle. He alkavat työskennellä yhdessä väkinäisen oloisesti, mutta muuttuuko Doggettin järkkymätön mieli paranormaaleista ilmiöistä jossain vaiheessa?

Tämä on ensimmäinen kokonainen Salaisten kansioiden kausi, jossa David Duchovny ei ole mukana ja hänen tilalleen Gillian Andersonin aisapariksi nostettiinkin Robert Patrick. Siitä on nyt lähes kymmenen vuotta, kun viimeksi tämän kauden näin, eikä siitä paljon muistikuvia ollut, mutta pelkäsin etukäteen, että sarja menettää paljon Duchovnyn lähdön jälkeen, mutta onnekseni olin väärässä, sillä Salaisten kansioiden 8. kausi maistui jotakuinkin yhtä hyvin kuin aiemminkin. Se on kuitenkin vielä sanottava, että kauden alkupuolella oli ensimmäisten jaksojen jälkeen lähinnä perustutkimusjaksoja, mutta loppupuolella keskitytään lähes yksinomaan mytologiajaksoihin. Kausi tarjoaa myös yhden todella mukavan yllätyksen.

Huomasin ilokseni, että varsinkin näistä MOTW-jaksoista (Monster of the Week) pystyi nauttimaan aikalailla yhtä hyvin kuin aiemminkin, eikä ne oikeastaan edes vaatineet Mulderin läsnäoloa. Tällä kertaa asetelma oli vain toinen, sillä huomasin jo edellisellä kaudella, kuinka Scullystä vähitellen tehtiin näihin yliluonnollisiin asioihin uskovaista ja se näkyy nyt tällä kaudella, kun Scully uskoo juttujen takana voivan olla paranormaalit ilmiöt, mutta Doggett taas ei, ennen kuin hänkin joutuu edes vähän muuttamaan käsityksiään. Tosin aina seuraavassa jaksossa hän on oma jäärä itsensä, mutta... niin oli Scullykin aikoinaan. Näissä perustutkimuksissa tärkeintä (lue: mielenkiintoisinta) ovat kuitenkin itse tapaukset ja itse en onnistunut juuri välittämään siitä, keiden voimin tai millä mielellä niitä tutkittiin, kunhan tutkittiin. Doggett oli X-Files -osastolla märkäkorva ja koska hänen hahmonsa kehittelemiseen ei ollut mahdollista käyttää yhtä paljon aikaa kuin aikoinaan Scullyyn, niin niinpä Doggettin kohtaamat tapaukset ovatkin (mielestäni) astetta tai paria äärimmäisempiä kuin Scullyn aloitus, millä on ilmeisesti haluttu murtaa Doggettin järkkymätöntä mieltä vähän nopeammin. Nämä MOTW-jaksot olivat kautta rantain ihan mielenkiintoisia, eikä minulle jäänyt niistä juuri mitään valitettavaa. Parhaita jaksoja olivat Roadrunners, jossa Scully jää jumiin syrjäiselle kyläpahaselle (pikkukylätarinat muutenkin aina kiehtoneet), Redrum, jossa vaimonsa murhasta tuomittu mies elää viisi päivää takaperin palaten niihin hetkiin, kun hänen vaimonsa saa surmansa, psyykkisillä voimillaan tappavasta kultin johtajasta kertova Via Negativa sekä Medusa, jossa Doggett joutuu vaaraan hetkeksi suljetussa metrotunnelissa. Muut jaksot olivat myöskin ihan seurattavia ja siten mielenkiinto kauden edetessä pysyikin ylhäällä. Huumorijaksoja ei tällä kertaa ollut.

Mitä tulee sitten mytologiajaksoihin, niin niissä keskitytään pitkälti Mulderin katoamiseen sekä Scullyn raskauden etenemiseen. En tiedä, onko suhtautumisessani jotain vikaa, sillä en oikein osannut välittää, vaikka näissä mytologiajaksoissa mentiinkin astetta naurettavampaan suuntaan. Tästä hyvänä esimerkkinä on jakso Deadalive, jossa Mulder on haudassa kolme kuukautta "kuolleena", mutta sitten hän onkin yhtäkkiä elossa, ja minä pystyin tämän aikana vain ajattelemaan, että "Ai nyt kävi näin". Ehkä kahdeksan kautta on jo niin pitkä aika, että olin tullut päässäni siihen lopputulokseen, että sarjassa voi tapahtua ihan mitä tahansa ilman, että se enää hetkauttaa mielipidettä suuntaan ta toiseen. Toinen tällainen esimerkki löytyy kauden loppuvaiheilta, kun Mulder on saanut kenkää FBI:stä, mutta se ei suinkaan estä häntä sotkeutumasta tutkimuksiin ja niin Doggett kuin Skinnerkin kertovat hänelle auliisti tutkimuksista. Minun täytyy nyt myöntää, että luulin, että näissä kahdessa viimeisessä kaudessa Mulder nähdään lähinnä avaruusaluksen uumenissa kidutettavana ja siten hänen paluunsa sarjaan näinkin vahvasti mukaan oli todellinen yllätys. Mulderin paluu aiheutti sen, että kauden loppupuolella oli välillä hyvin hankalaa määritellä sitä, että mitkä jaksoista olivat MOTW-jaksoja ja mitkä mytologiajaksoja, mutta itse laskin viimeisen kahdeksan jakson joukkoon ainoastaan kaksi MOTW-jaksoa, mikä tiesi sitä, että mytologiajaksoista sai nauttia ihan tarpeeksi. Sarjan yllä oli ilmeisesti leijunut lopetusuhka jo muutaman kauden aikana ja niinpä jälleen kerran yritettiin päättää kausi jollakin tavalla faneja tyydyttävällä tavalla. Tämä tarkoitti sitä, että Scully sai vauvansa ja Mulderin ja Scullyn välillä tapahtui jotain ilmeisesti fanien kauan odottama asia. Tässä ei kuitenkaan ollut kaikki, sillä loppunsa sai myös Mulderin arkkivihollinen Alex Krycek (Nicholas Lea), joka tällä kaudella tuli pariinkin otteeseen sekoittamaan pakkaa vielä vähän ja kuten aina ennenkin, niin Krycekin todellisista motiiveista ei ottanut edes hänen loppunsa koittaessa kunnolla selvää. Toivoin Krycekin saavan loppunsa jo edellisellä kaudella, koska Mulder olisi muistini mukaan ollut pääasiassa poissa nämä kaksi viimeistä kautta, mutta koska Mulder olikin vielä näin vahvasti mukana tälläkin kaudella ja ehkä jopa ensi kaudella, niin mitä jottei Krycekia olisi voinut katsoa vielä viimeiselläkin kaudella. No joo, ihan hyvä näinkin. Mielestäni tämä kauden lopetustapa olisi ollut selvästi parempi kuin tapa, jolla sarja lopulta tullaan lopettamaan, mutta ei sitten.

Jos alan harrastajilta kysytään, mistä he muistavat Robert Patrickin parhaiten, varmaan 95% vastaajista vastaisi, että tietenkin Terminator 2:sta, jossa hän näytteli John Connoria takaa-ajavaa ja Arnold Schwarzeneggerin vastapoolia näytellyttä terminaattoria, mutta minä en voisi sanoa niin. Toki, olin nähnyt Terminator 2:n ainakin pariin kertaan ennen kuin näin Patrickin Salaisissa kansioissa, mutta en ollut osannut kiinnittää häneen kunnolla huomiota ennen kuin hän oli tehnyt ensiesiintymisensä sarjassa. Niinpä muistan tulleeni täysin yllätetyksi, kun näiden kahden viimeisen kauden aikana tai niiden jälkeen näin jälleen Terminator 2:n ja tajusin, että Patrick tosiaan esittää T-1000 -terminaattoria. Minulle siis Patrick on nyt ja aina nimenomaan "se agentti Doggett Salaisissa kansioissa", vaikka roolihahmonsa nimeä en ennen tämän kauden uusintakatselua muistanutkaan. Patrick sopi minusta ihan hyvin Duchovnyn korvaajaksi, sillä agentti Doggett oli olemukseltaan ja persoonaltaan niin erilainen kuin Mulder, että Patrickin mukaantulo tarjosin ainakin jossain määrin mukavan piristysruiskeen... ei sillä, että Mulderin hahmossa mitään vikaa varsinaisesti olisi ollut.

Kauden aikana tavataan joitakin uusia sivuhahmoja, kuten Annabeth Gishin esittämä ja Mulderin tavoin kaikelle avoin agentti Monica Reyes tulee mukaan. Uutena hahmona nähdään niin ikään agentti Doggettin vanha tuttu ja oma tietolähteensä Knowle Rohrer (Adam Baldwin). En nyt tiedä, oliko näiden hahmojen mukaan tuominen kuinka tärkeää, sillä ainakin heidän todellisista motiiveista heräsi heti kunnon epäilykset, joskin Rohrerin kohdalla totuus selvisi todella nopeasti. Niin ikään kauden aikana nähdään tukku vanhoja hahmoja, kun Krycekin lisäksi nähdään Gibson Praise (Jeff Gulka), jo pilotista tuttu Billy Miles (Zachary Ansley), jonka terminaattorimainen olemus kauden loppuvaiheilla tuntui melkein suoralta viittaukselta Patrickin T2-hahmoon sekä Jeremiah Smith (Roy Thinnes) sekä tietenkin apulaisjohtaja Alvin Kersh (James Pickens Jr.). Ihan näin kuriositeettina  mainittakoon, että syöpämiestä (William B. Davis) ei näkynyt koko kaudella. Niin ja on se nyt kummaa, että kuusi kautta enemmän tai vähemmän mukana ollut Mitch Pileggi ei näin seitsemännellä kunnon kaudellaan (en laskenut ekaa kautta mukaan, kun siinä hän tuli mukaan vasta ihan kauden viime metreillä) saanut nimeään alkuteksteihin, vaikka täysin uutena hahmona mukaan tullut Robert Patrick alkuteksteihin pääsi. Okei, Patrickin rooli toki oli Pileggin roolia suurempi, mutta eipä Pileggin roolikaan enää kovin pieni ollut. Mukana menossa: Wade Andrew "Pako" Williams (Salvage), Michael "Näkijä" Sandoval (Vienen) ja Grant Heslov (Via Negativa).

Vielä näin loppuun pari sanaa alkuteksteistä. Nyt ensimmäistä kertaa sarjan alettua alkutekstejä muokattiin oikein toden teolla, mutta tarjosi myöskin pari outoa juttua. Kaikissa jaksoissa, joissa David Duchovny oli mukana, hänen nimensä ja kuvansa lisättiin alkuteksteihin, mutta yhdessä tällaisessa jaksossa (Badlaa) häntä ei näkynyt mukana kuin vain puheissa. Kummallista! Kuin tässä ei olisi tarpeeksi, niin jo mainittu Vienen-jakson alkutekstit ja -tunnusmusiikki eivät päättynetkään tuttuun The Truth is Out There -lauseeseen, vaan tämän jälkeen nähtiin vielä pieni kohtaus, jossa kamera liikkui jossain kanjonissa/vuoristossa ja vuoriston päällä nähtiin pari hyvin kaukana olevaa tyyppiä juoksemassa. Tällä lisäyksellä ei ollut mitään tekemistä minkään kanssa, se vain oli. Mikäköhän sen tarkoitus mahtoi olla?

Pisteitä: 4/5

PS. Jos vielä sananen viimeisestä kaudesta, jonka tapahtumia en muista yhtään lukuun ottamatta viimeistä jaksoa, joten näihin pohdintoihin en kaipaa vastausta keneltäkään, kunhan pohdiskelen. Olin tosiaan kuvitellut Duchovnyn olevan mukana vain taustalla hyvin vähän, mutta tämän kauden loppupuolen kohdalla asia ei ainakaan ollut näin, joten mitenköhän ensi kaudella? Muistini mukaan Mulder palaa jostakin viimeisiin jaksoihin, mutta mihin hän nyt taas joutuu? Taas siepatuksi? Jos hän kuitenkin on koko ajan mukana, niin mitenköhän pyhä kolmiyhteys Mulder-Scully-Doggett toimii, varsinkin kun Mulder ei ole enää FBI:ssa? Miten Scully onnistuu yhdistämään työnsä ja vauvanhoidon? No, näihin kysymyksiin saanen vastauksen tuossa ensi viikolla, kun paneudun tuon viimeisen kauden pariin.

1. kausi, 2. kausi, 3. kausi, 4. kausi, 5. kausi, X-Files - taistelu tulevaisuudesta, 6. kausi, 7. kausi, 8. kausi, 9. kausi, X-Files: Usko koetuksella