Tervetuloa Sivustakatsoja-blogin jo perinteeksi muodostuneeseen vuosikatsaukseen, joka tosin nyt järjestetään vasta ensimmäistä kert... no joo :/ ! Niinpä niin, kuten moni bloginpitäjä, niin myös minä koen suurta tarvetta summata vuosi 2009 pakettiin, joskin lopullinen päätös/idea tästä tällaisesta summauksesta tuli lukiessani The Hangman's Joke -blogia, vaikka ihan tällaisesta katsauksesta ei tuolla puhuttukaan. Eniveis, monet seuraamani blogien ylläpitäjät ovat koonneet kaiken maailman (kiinnostavia) listoja 2009 parhaista jutuista perusteluineen, mutta tällainen ei ole oikein minun juttuni, vaan sen sijaan tyydyn tarjoamaan tilastotietoa yhdestä jos toisestakin asiasta. Tämä kaikki ei ole välttämättä "ulkopuolisille" niin mielenkiintoista luettavaa, mutta auttaa minua tulevina vuosina pitämään minut paremmin ajan tasalla, että mitä kaikkea sitä vuoden aikana onkaan tullut tehtyä. Niin ja miksen jakanut tätä katsausta useampaan osaan? Koska olin niin laiska lusmu :P .

Aloitetaan vaikka sillä tiedolla, että vuoden 2009 loppuun mennessä tietokannassani oli kaiken kaikkiaan 567 nimikettä. Tästä sainkin ihan yllättäen aasinsillan puhuakseni aluksi leffatietokannastani. Olen nimittäin koonnut mielestäni varsin näppärän tietokannan omistamistani elokuvista ja tuo tietokanta tarjoaa minulle yhtä ja toista arvokasta tietoa omistamistani leffoista, tv-sarjoista ja musiikista. Tämän seuraavanlaisen otannan olen tehnyt muutamia kertoja aiemminkin muutamalla keskustelufoorumilla, mutta koska leffoja on tullut jatkuvalla syötöllä sisään, niin tehdään nyt taas. Mainittakoon tässä kohtaa, että lisättyjä nimikkeitä tuli vuoden aikana 241; vuoden ensimmäinen lisätty nimike oli South Parkin eka kausi, viimeinen Salaisuuteni kukka (tietoa minulle ensi vuodeksi). Eli, "kyselinpäs" tietokannaltani vähän asioita ja tällaisia se minulle paljasti:

- Nimikkeitä on siis kaiken kaikkiaan 567. Näistä elokuvia on 483, sarjoja 73 ja musiikkia 11.

- Genreluokittelu on sellainen, että olen ottanut mukaan vain yhden genren eli sen niin sanotun päägenren (tämä puhtaasti tilastointisyistä) ja muutamien nimikkeiden kohdalla joku muu olisi saattanut pistää päägenreksi jonkin muun. Joka tapauksessa tässä otantaa minun genrejaottelustani eli top 5 genrettä kaikistä nimikkeistä.

1. Kauhua - 161 nimikettä
2. Komedia - 90 nimikettä
3. Draama - 81 nimikettä
4. Toiminta - 59 nimikettä
5. Trilleri - 44 nimikettä

- Muita vähemmän edustettuja genrejä ovat sitten lyhärit (kyllä, olen lisännyt tämän yhdeksi genreksi), seikkailut, länkkärit, seikkailut sekä joitakin yhdistelmiä ("scifi/kauhu", toimintakomediat jne.). Sitten taas, jos otetaan genrejaoettuun pelkästään leffat, niin tulos näyttää viiden parhaan osalta tältä:

1. Kauhua - 159 nimikettä
2. Draama - 69 nimikettä
3. Toiminta - 55 nimikettä
2. Komedia - 45 nimikettä (onpas paljon komediasarjoja näköjään)
3. Trilleri - 38 nimikettä

- Sitten kieliin. Erikielisiä elokuvia on kertynyt ihan kivasti. Jälleen kerran on muistettava, että olen pistänyt tietokantaan sen yhden (oletetun) pääkielen, vaikka elokuvassa puhuttaisiin useampaa kieltä. Euroviisujen kohdalla en ole kieltä merkinnyt, kuten en lyhytelokuvienkaan osalta. Tästä kielten osalta top 5 (kaikista nimikkeistä):

1. englanti - 430 nimikettä
2. espanja - 19 nimikettä
3. suomi - 16 nimikettä
4. italia - 9 nimikettä
5. ranska - 7 nimikettä

Vähemmistökielten aseman ovat saaneet muun muassa japani, kiina, persia, ruotsi, venäjä ja Tanska.

- Parin musiikki-dvd:n osalta en tiedä valmistusvuotta, mutta muuten on tiedot kaikkien valmistumisajankohdista ja selvästi hallitsee (ylläripylläri) viimeisten vuosikymmenten elokuvat. Tässä siis valmistumisvuosikymmenten top 5:

1. 2000-luku - 163 nimikettä
2. 1990-luku -129 nimikettä
3. 1980-luku - 104 nimikettä
4. 1970-luku - 46 nimikettä
5. 1960-luku - 29 nimikettä

Järjestyksessä seuraavaksi eniten nimikkeitä on 1890-luvulta (25 nimikettä), 1900-luvulta (24 nimikettä), 1950-luvulta (17 nimikettä) ja 1940-luvulta (10 nimikettä). 1910-1930-luvuilla sitten alle kymmenen kullakin vuosikymmenellä.

- Erilaisiin kokoelmiin kuuluu tietokannan mukaan 122 elokuvaa, mutta tämä on osittain päivittämätön tieto, sillä muutaman elokuvan otin pois kokoelmaboksistaan ja laitoin ne yksitellen hyllyyn (puhtaasti siitä syystä, ettei kyljessä ollut mitään tekstiä). Tätä poistoa en ole vielä muistanut päivittää tietokantaan, joten oikea määrä olisi kaiketi 119. Tässä täytyy kuitenkin muistaa, että kun olen ottanut elokuvat pois Kauhukoira- tai Dark Label -paketista, niin ne eivät enää edusta minulle enää kokoelmaelokuvia. Yleensä pyrinkin säilyttämäään "kokoelmaisuuden" vain leffasarjojen (Kummisetä, Trilogy of the Dead) sekä esim. jonkin yhden tekijän (näyttelijän, ohjaajan tms.) bokseissa.

- 1001 elokuvaa -kirjassa olevia elokuvia on tällä hetkellä kokoelmassa 136 ja 1/3. Tuo 1/3 tulee siitä, että Taru sormusten herrasta -trilogia on käsitetty yhdeksi elokuvaksi ja minulla on vasta trilogian ensimmäinen osa. Tähän aiheeseen palaamme vielä uudestaan.

- Sitten onkin vuorossa ohjaajat. Nyt täytyy myöntää, etten yleensä ole ottanut tähän listaan mukaan tv-sarjaohjaajoa, paitsi, jos tv-sarjalla on vain yksi tai kaksi ohjaajaa, useimmissa tapauksissa niitä on enemmän, jolloin olen merkinnyt tietokantasarakkeeseen vain "Useita" (sama homma käsikirjoittajien osalta). Ohjausyhteistöitä en yleensä ole listannut, sillä silloin kyselyiden tekeminen hankaloittuisi. Näin olen kuitenkin tehnyt, jos yhteistyökumppanit ovat "aina yhdessä" kuten Ricky Gervaisin ja Stephen Merchantin tapauksessa. Joitakin ohjaajia saattaisi olla enemmän, jos varhaisten lyhytelokuvien ohjaajat tiedettäisiin, mutta kun ei tiedetä, niin niitä ei voinut luonnollisesti listatakaan. Joka tapauksessa tässä ohjaajien top 5:

1. George Méliès - 17 nimikettä
2. Pedro Almodóvar - 9 nimikettä
3. Steven Spielberg - 9 nimikettä
4. Alfred Hitchcock - 7 nimikettä
5. D.W. Griffith, Louis Lumière, Dario Argento, David Lynch, Quentin Tarantino - 6 nimikettä

Listan seuraavat nimet: Richard Donner, Wes Craven ja Stanley Kubrick (5 nimikettä), Ricky Gervais & Stephen Merchant, Robert Zemeckis, John McTiernan, George A. Romero, Sylvester Stallone ja Francis Ford Coppola (4 nimikettä).

- Vastaava lista sitten käsikirjoittajien puolella. Jälleen kerran lista olisi toisennäköinen, jos hyväksyisin yhteistyöt. Näin en tee siitäkään syystä, että siinä missä yhden meriittiinä voisi olla se tärkein eli "Screenplay", toisen meriittinä "Writer"/"Story" tms, eikä mulla ole aikaa (tai olisi, mutta olen vain laiska lusmu :P ) ruveta noin tarkasti pistämään, paitsi jos tiedän varmasti kaikkien kirjoittajien olleen tasaveroisessa asemassa (kuten Ricky Gervaisin ja Stephen Merchantin tapauksessa). Tässä siis käsikirjoittajien top 5:

1. Pedro Almodóvar - 8 nimikettä (yksi nimike yhteistyön tulos)
2. Stephen King - 8 nimikettä
2. Quentin Tarantino - 6 nimikettä
4. Sylvester Stallone - 6 nimikettä
5. Ricky Gervais & Stephen Merchant - 4 nimikettä

Muilla sitten kolme (yksin kirjoitettua) käsistä tai vähemmän. Esimerkkinä David Lynch ja Dario Argentolla molemmilla kolme omaa käsistä, mutta joitakin yhteistöitä myös (ei keskenään).

Siinä oli nyt sitten tietokannan osalta tietoa. Nyt siirrytäänkin itse blogin tilastoihin, joissa niissäkin riittää kerrottavaa. Ensin pari yleistä omiin kirjoituksiin / leffojen katsomiseen liittyvää juttua.

- Vuonna 2009 blogissani näki päivänvalon 318 kirjoitusta. Näistä neljä käsitteli yleisiä asioita, joten siitä voimme päätellä, että kaiken kaikkiaan vuoden aikana nähtiin 314 arvostelua elokuvista tai tv-sarjoista. Kaiken kaikkiaan vuoden 2009 loppuun mennessä blogissa oli 364 kirjoitusta, joista arvosteluja 359.

- Kaiken kaikkiaa katsottujen tv-sarjojen ja elokuvien määrä on myöskin tuo sama 314. Olen laskenut lukuun mukaan eilen illalla katsomani Orpolapset, vaikka arvostelun siitä sainkin aikaan vasta tänään. Kuitenkin viime vuoden ensimmäisenä päivänä olen arvostellut kaksi elokuvaa (Cube 2: Hyperkuutio ja Tohtori Outolempi). Tuolloin olin lomalla, joten unirytmi oli vähän mitä oli, mutta joka tapauksessa oletan, että toisen noista sain katsottua vuoden 2008 puolella, joten siitä syystä voisin aika surutta väittää katsoneeni täsmälleen saman verran elokuvia/tv-sarjoja kuin mitä arvosteluita on.

- Project 1001 -elokuvia katsoin vuonna 2009 65 (yksi vuonna 2008). Tämä on hieman vähemmän, mitä olin etukäteen ennakoinut silloin aloittaessani projektin. Silloinhan ajattelin, että ensimmäisenä vuonna saan katsottua sata 1001 elokuvaa -kirjassa olevaa elokuvaa ja siitä eteenpäin 50 per vuosi. Tämä arvio perustui siihen, että oletin uusien elokuvien loppuvan jossain vaiheessa vuotta, jolloin alkaisin katsoa kokoelmani jo katsottuja 1001-elokuvia, jolloin arvioin yhteensä saaneeni sen sata elokuvaa kokoon ensimmäisenä vuonna. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan näitä jo katsottuja 1001-elokuvia katsoin tämän projektin puitteissa melkein yhden per kuukausi. Ei huolta silti, sillä näin vuosi 2009 antoi hyvän pohjan sille arviolle, kuinka monta 1001-elokuvaa tuleekaan vähintään katsottua yhdessä vuodessa. Sitä paitsi jos alkuperäinen arvioni olisi pitänyt eli ensimmäisenä vuonna olisin saanut katsottua sen sata ja siitä eteenpäin joka vuonna viisikymmentä 1001-leffaa, niin tämä projekti olisi ollut ohi 19 vuodessa ja viidessä vuodessa ehtisin katsoa 300 1001-elokuvaa. Nyt, jos tahti pysyisi tässä 60 elokuvassa vuodessa, niin tuo sama 300 elokuvaa ylittyisi niin ikään viidessä vuodessa ja sen jälkeen luonnollisesti olisin noita ennakkoarvioita paremmassa tahdissa ja projekti olisi valmis alle 17 vuodessa ja sehän nyt menee hujauksessa :P . Tosin nythän minulla on jo nyt odottamassa katseluaan melkein enemmän 1001-elokuvia kuin mitä ehdin katsoa yhteensä viime vuonna, joten enköhän minä tuon 60 elokuvaa ylitä tänä vuonna reippaastikin, varsinkin kun olen yrittänyt vuoden takaiseen verrattuna entistä tarkemmin valita alelaareista ja muista näitä 1001-elokuvia, tosin onpa niitä jäänytkin laatikoihin, kun olen halunnut ostella jotain muuta.

Sitten niihin kävijätilastoihin. Mainittakoon nyt tässä heti, että nämä tilastot ovat olleet käytössä vasta viime maaliskuusta lähtien, joten ihan koko vuotta nämä tilastot eivät kata. Tässä kuitenkin joitakin poimintoja, ei kuitenkaan kaikkia:

- 6005 käyntiä, joista 5039 eri kävijää ja joista puolestaan 4684 kävijää poistui blogista katsottuaan vain yhden sivun. Nämä kävijät tekivät yhteensä 11711 toimintoa (sivunäyttöä) ja viettivät aikaa blogissa seitsemän päivää ja 13 tuntia (kiitos tästä :) ). Yhdeltä käyttäjältä enintään 241 sivunäyttöä. Mä tosin veikkaan, että tää jälkimmäinen on mun oma tulos, mutta en tiedä, pystyykö tää tilastosysteemi erottamaan minut, kun olen kirjautuneena sisään, olen kuitenkin yrittänyt välttää ylimääräistä sivuilla olemista (hallintasivustoja lukuun ottamatta).
- Palaavia käyttäjiä yhteensä 1861 ja yhteensä 6077 toimintoa uudelleenvierailuilla. Kiitoksia tästäkin. 1160 kertaa uudelleenvierailuilta tosin lähdettiin heti yhden sivun jälkeen (:/) ja uudelleenvierailut kestivät yhteensä 5 päivää ja kaksi tuntia.
- Kävijöitä on yhteensä 26 eri maasta, joskin yksi näistä maista on "Tuntematon", joka saattaa sisältää useita maita (sieltä 167 yksittäistä kävijää). Eniten kävijöitä on yllättäen Suomesta - 4711 yksittäistä kävijää. Muihin kävijämaihin sisältyvät mm. Yhdysvallat (95), Italia, Kiina ja Venäjä (3), Turkki, Meksiko, Romania, Tanska, Romania ja... Pakistan :o  (1).
- Kävijöistä sivuilla päätyi 1029 suoran liikenteen kautta, 1220 muilta verkkosivuilta ja 2988 hakukoneiden kautta. Verkkosivustoja oli yhteensä 57, mutta yksittäisiä osoitteita 264. Hakusanoja oli yhteensä 2122 erilaista. Kiinnostava huomio on se, että loppuvuodesta tyyliin joka toinen päivä hakusanoilla löydettiin blogiin useammin kuin ensimmäisen 20 tilastoviikon aikana per viikko. Suosituin hakusanaviikko oli halloween-viikko 227 hakusanalla, joista 172 eri hakusanaa. Suurin osa näistä hakusanoista koski halloweeniä.
- Hakusanoista kunnon listaa en kykene pistämään, sillä koko vuoden osalta tilastot näyttävät vain 500 suosituinta, mikä vei pohjan eräältä loppukevennykseltä (leikkimielinen "Kysy ja vastaa" -osio, sillä toisinaan sivuille on löydetty kysymysten kautta ja ajattelin huumorilla vastata niihin) . Kuitenkin suosituin yksittäinen hakusana oli "Kärpästen herra" 61 osumalla, mutta kirja oii muutenkin suosittu, sillä "kärpästen herra juoni" oli kolmantena 46 osumalla. Tässä välissä oli "saw vi" 48 osumalla. Myös muita Kärpästen herraan viittaavia hakusanoja löytyi useita. Lapsinäyttelijöitäkin tarjoillaan/haetaan myös lähes viikottain.

Minä jo melkein jätin tämän vuosikatsauksen tähän, mutta tällaisenaan olisi tullut niin lyhyt (mutta ytimekäs) posti, että olisi ollut suorastaan noloa julkaista tämä vain muutaman rivin yhteenveto vuodesta 2009, mutta sitten muistinkin, että yksi tärkeä listaus olikin vielä tekemättä. Kyse on siis vuonna 2009 tulleista elokuvista. Aluksi mietin, että olen vuosilukunisti ja otan mukaan vain ja ainoastaan ne elokuvat, jotka ovat tulleet valmiiksi vuonna 2009, mutta sitten minulta jäisi monta hyvää elokuvaa listaamatta kokonaan, sillä en ole vielä nähnyt kaikkia haluamiani vuoden 2009 elokuvia, kun teatterilevitykseenkin tulevat vasta tämän vuoden puolella. Niinpä olenkin päättänyt hyväksyä tähän listalle kaikki ne elokuvat, jotka ovat saaneet Suomen ensi-iltansa joko DVD:llä tai elokuvateatterissa vuonna 2009, vaikka itse elokuva olisi valmistunut jo edellisen vuoden (tai yhdessä tapauksessa vuonna 2007) puolella. Yksi elokuva tosin saa ensi-iltansa vasta tämän vuoden puolella, mutta kun sen jo näin ennakkonäytöksessä, niin pistin sen listalle. Tv-sarjojen osalta olen hyväksynyt vain tänä vuonna ensimmäistä kertaa tv:stä tulleet sarjat, jotka omistan jo boksilla ja olen katsonut (niinpä Pasilan toinen kausi ei ole tässä listauksessa nyt mukana, kun en ole katsonut sitä vielä DVD:ltä). Tässä siis (pääasiassa) vuoden 2009 elokuvat/tv-sarjat pistejärjestyksessä (samat pisteet omaavat aakkosjärjestyksessä) ja linkki arvosteluun. Listaus parhaimmista huonoimpaan:

Benjamin Buttonin uskomaton elämä
Kohti uutta

Changeling - Vaihdokas
Kunniattomat paskiaiset

Avatar
Julie & Julia
Lost - 5. kausi
Pientä säätöä
Star Trek

Brüno
Drag me to Hell
Ilmiantaja!
Jos rakastat
Kauhea kankkunen
Saw VI
Scar 3D
Surrogates -Sijaisrobotit

District 9
Paranormal Activity
Slummien miljonääri
Särkyneet syleilyt
Whatever Works

Antichrist
Doubt
Saiturin joulu
Tieto
Yes Man

Terminator - Pelastus

Friday the 13th

Tässä tämä vuosikatsaus nyt sitten oli. Toivottavasti ei jäänyt mielestänne turhan tyngäksi tai mitään. Kovasti yritin saada vuodesta 2009 edes jotain irti, mutta ei tämä järin hyvin onnistunut, kun asiaakaan ei tullut juuri yhtään ja pahoin pelkään, että tulevina vuosina tulee olemaan yhtä lyhyt yhteenveto, mutta se jää nyt nähtäväksi. Kiitos ja kumarrus kaikille kommentoijille, joiden lukumäärää ei blogin tilastokeskus ei valitettavasti pystynyt selvittämään. Vuosikatsausta taas sitten ensi vuonna.

Sen verran vielä sanottakoon alkaneesta vuodesta, että tuossa 400 arvostelun jälkeen saattaa aakkosjärjestyksessä oleva arvostelulista kokea pienehkön muodonmuutoksen ja jos onnistun muokkaamaan sitä onnistuneesti, niin saatan myös muokata pisteiden mukaan listattua sivua samalla, saa nyt nähdä. Jos tuo muokkaus onnistuu halutunlaisesti, niin sen jälkeen "aakkoslistaa" tullen muuttelemaan aina parin sadan arvostelun välein sen kummemmin siitä ilmoittamatta. Noin muuten tämä vuosi saattaa tuoda mukanaan kirjoituksiin uuden, mutta lyhytaikaisen ilmiön: raportit, mutta koska tämä on vielä niin epävarmaa (tämä on niin paljon tietoa taloudellisesta tilanteesta), niin ei tästä vielä tämän enempään. Hauskaa leffavuotta 2010 kaikille!

T. Sivustakatsoja

PS. Näin lopuksi (hehheh, luulitte jo pääsevänne musta eroon) vielä hieman asiaa. Tuossa ennen joulukuun puoltaväliä sain jo alussa linkitetyltä (muistatteko vielä? :D ) The Hangman's Joke -blogin pitäjältä Päiviltä jouluisan blogitunnustuksen, joka näyttää tältä:

 

1262364289_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

No, alunperin ei pitänyt pistää tuota eteenpäin, kun en ole kovinkaan juhlapyhäihminen (eilenkin olin jo ennen kahtatoista sängyssä) ja kun en normaalin arvostelun kanssa ajatellut tuota kuitenkaan pistää eteenpäin, enkä vielä tuon saadessani ollut saanut ideaa tästä vuosikatsauspostauksesta, mutta koska nyt tuli kuitenkin tehtyä tämä postaus, niin pistetään tämäkin sitten eteenpäin. Niin ja siitä ei kannata ruveta meuhkaamaan :P, että vasta joulun jälkeen pistän tämän kiertoon, sillä jos nyt tarkkoja ollaan, niin eikö joulu nyt kuitenkin jatku sinne loppiaiseen? :D. Niin ja jos bloginappeja tulee lisää myöhemmin, niin älkää hätiköikö, sopivan hetken tullen saatan pistää eteenpäin ja otan muutenkin ilolla vastaan, vaikka en näkyville (ainakaan vielä) laittaisikaan.Eniveis, viimeksi bloginapin saadessani palkitsin bloginapilla pari sellaista blogia, joita en ole tuohon oikean reunan linkkilistaan lisännyt, ja jotka puhuvat elokuvien lisäksi paljon muustakin.

Nyt mennäänkin sitten täysin toiseen suuntaan eli nyt palkitsen kaksi blogia, jotka keskittyvät vain ja ainoastaan arvostelemaan elokuvia/tv-sarjoja ja tekevät ne vielä sellaisella otteella, että luulisi olevan ammattilaiskriitikot asialla. Niin kokonaisvaltaisesti saavat kerrottua elokuvasta, että minä en voi muuta kuin kadehtia. Ei sillä, että yrittäisin väkisin (en yritä) saada aikaan yhtä pitkiä ja kattavia arvosteluja kuin he, vaan kirjoitan juuri sen verran kuin tulee (melko) luontevasti mieleen ja se riittää mulle, mutta ei puhettakaan, ettenkö haaveilisi toisinaan, että pystyisin kattamaan oikeastaan kaikki elokuvien osa-alueet yhtä hyvin kuin he. Harvoin kommentoin (kun katsovat elokuvia, joita en ole nähnyt), mutta säännöllisen tarkkailun alla ovat molemmat blogit, vaikka nähdyistä elokuvista saatammekin olla täysin eri mieltä. Tämän pitkän alustuksen jälkeen onkin aika paljastaa bloginapin saajat eli ...NOIR sekä Leffablogi. Näin loppuun vielä ohjeet Päivin blogista napattuna:

Anna tunnustus kaikille blogeille, joille haluat toivottaa joulumieltä sekä hyvää joulua!

1. Tunnustuksen saaneet saavat laittaa kuvan blogeihinsa
2. Linkitä blogiin, jolta sait tunnustuksen
3. Nimeä haluamasi blogit (määrä vapaa), joille haluat tunnustuksen antaa ja linkitä heidät blogiisi
4. Jätä viesti heidän blogeihinsa, jotta he tietävät nimeämisestä